Atrazin-botrány: Sárosfán még mindig tartálykocsikból osztják az ivóvizet

Atrazin-botrány: Sárosfán még mindig tartálykocsikból osztják az ivóvizet

SÁROSFA. Miközben az atrazin-botrány kapcsán az elmúlt hetekben a figyelem fókuszába került Bakán, Dercsikán, Csallóköznádasdon, Egyházgellén és Lúcson már ivásra és főzésre is használható a szűrőberendezéssel tisztított vezetékes víz, Sárosfán még ezen a héten is folytatódik a tartálykocsis vízosztás.

Február 5-ig Sárosfán is üzembe helyezik a szűrőberendezést

Földváry Terézia polgármester portálunknak egyebek mellett elmondta, hogy január 18-án községükben is elkezdődött a vízház szűrőberendezésnek felszerelése, s a Nyugat-szlovákiai Vízművek (ZsVS) ígérete szerint február 5-ig annak üzembe helyezése is megtörténik.

„Korábban a Nyugat-szlovákiai Vízművektől azt az információt kaptam, hogy február 5-ig községünkben is újraindítják a központi ivóvíz-szolgáltatást, amiről írásban valamennyi érintett háztartást értesítettünk. Tudomásom szerint az aktív szén-szűrőberendezés felszerelése már január 18-án elkezdődött, s jelenleg az üzembe helyezéséhez szükséges laboratóriumi eredményekre és a Dunaszerdahelyi Területi Közegészségügyi Hivatal engedélyére vár a vízművek. Biztosnak kell lenniük ugyanis abban, hogy az ivóvíz minősége most már minden szempontból megfelel-e a megszabott normáknak. Először Bakán, Dercsikán, Csallóköznádasdon, majd Egyházgellén indították be a szűrőberendezést, az utóbbi kútból biztosítva Lúcs vízellátását is. A vízművek megígérte, hogy a mindennemű fogyasztásra alkalmas ivóvíz szolgáltatás újraindításáról időben tájékoztatnak minket” – fejtette ki a Hírek.sk-nak Sárosfa polgármestere.

Sárosfán 360 házból csak 140-et kapcsoltak rá a vezetékes ivóvízre

A helyi közhangulattal kapcsolatos kérdésünk kapcsán a falu vezetője kifejtette, annak ellenére, hogy már december közepe óta húzódik ez az ügy, helyi viszonylatban nyugodt légkörről számolhat be. "Mit is tehetnénk, hiszen a türelmetlenség semmin sem segít. Kénytelenek vagyunk elfogadni e helyzetet. Persze, a kényelmünk, és a komfortérzetünk az atrazin-ügy miatt elmúlt. Folytatódik a tartálykocsi ivóvízellátás, amiről községünk honlapján is tájékoztattuk a helyi lakosságot. Január 26-tól az ivásra és főzésre is alkalmas vizet – némi változást eszközölve – naponta 15,30–17,00 óra között a kultúrház előtt, 17,00-18,00 óra között pedig a pozsonyi buszok pihenőhelyén biztosítjuk. Az az igazság, hogy már elég kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, nincs tolongás a tartálykocsiknál" – mondta a polgármester.

Vannak, akik inkább palackozott ásványvizet vásárolnak, mások pedig ignorálják felhívásukat. A helyi 360 házból csak 140 van rákapcsolva a vezetékes ivóvízre. Mivel a törvény nem kötelezi a lakosokat az ivóvízvezetékhez való csatlakozásra, azt sokan nem is teszik meg.

Mérések bizonyítják: a legtöbb sárosfai kút vize iható

A ZsVS vízmintát vett olyan háztartásokból, melyek saját kutat üzemeltetnek: „Amely kutak vize ihatónak bizonyult, azt szívesebben fogyasztják a tartálykocsiból osztott víz helyett a családok. Akadnak olyan családok is, amelyek esetleg más falvakban élő rokonaiktól szerzik be maguknak a megfelelő ivóvizet. Nagyobb problémát jelentene, ha az atrazinnal fertőzött vizet mosakodásra és mosásra sem lehetne használni, hiszen ezekre a célokra nagyobb mennyiség kell, mint ivásra és főzésre”.

A község honlapján a ZSVS által végzett mérések eredménye is olvasható:

Elkezdődött a környéken működő mezőgazdasági cégek ellenőrzése

Mint azt már korábban is leírtuk, a szűrőberendezés csak átmeneti megoldást jelenthet, elsődleges feladat a fertőzés forrásának mielőbbi feltárása. Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter az ügy kapcsán decemberben egy sajtótájékoztatót is tartott a nádasdi kultúrház udvarán. Akkor azt ígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz a fertőzés forrásának kiderítése érdekében. Állítólag e célból januárban elkezdték ellenőrizni a környéken működő mezőgazdasági cégeket, ám a vizsgálatok eredményeiről még nem kaptak tájékoztatást.

„Nagyon fontos lenne a fertőzés forrásának mielőbbi feltárása, ami az illetékes állami szervek feladata. Én eddig még semmiféle ezzel kapcsolatos hivatalos információt nem kaptam a hivatalos szervektől“ – jegyezte meg Földváry Terézia.

A történtek kapcsán felmerült a kérdés, hogy vajon ez a helyzet kapcsolatban lehet-e a vereknyei hulladéklerakattal, amelyről már korábban megállapították, hogy szivárog belőle a mérgező anyag. Remélhetőleg minisztériumi kezdeményezésre ezt a lehetőséget is mielőbb kivizsgálják. A ZsVS ismeretlen tettes ellen már feljelentést tett, a többi nem a vállalaton múlik.

Baka az ügyben együttműködésre kért fel több állami szervet

Bertalan György mérnök, Baka polgármestere az atrazin-ügy helyi fejleményeiről portálunknak elmondta, községükben már január 8-án visszaállították a vezetékes ivóvízhasználatot, mivel a víz már egyáltalán nem tartalmaz atrazint. Ezen kívül  a vízművek 4 háztartás olyan kútjából vettek vízmintákat, amelyeket tulajdonosaik a téli időszakban is aktívan használnak. A minták eredményei szintén jók voltak.

"Községi hivatalunk levélben a fertőzés forrásának felderítésével kapcsolatos együttműködésre kérte fel a kormányhivatalt, a környezetvédelmi felügyeletet, valamint a környezetvédelmi és az egészségügyi minisztériumot. Annak érdekében is tettük azt, hogy a jelenlegi atrazin-ügyhöz hasonló dolog többé ne fordulhasson elő, hiszen európai viszonylatban az egyik legjelentősebb ivóvízkészlettel rendelkezik térségünk, a Csallóköz. Többen már visszajeleztek, hogy levelünket továbbították az illetékes szervekhez. Megígérték, hogy foglalkoznak kérelmünkkel, de még nincs tudomásom arról, hogy időközben sikerült-e valamit kideríteniük“.

A Baka által megfogalmazott levelet a másik 5 atrazin-ügyben érintett község polgármesterének is továbbították azzal, hogy valamennyien külön-külön aláírva szintén küldjék el azt az illetékes hivataloknak.

Bertalan György úgy véli, a közeljövőben a települések kanalizációjának kiépítése érdekében is széleskörű összefogásra lesz szükségük. "Ahhoz azonban megfelelő kiírásokra és a vonatkozó költségek pontos feltüntetésére is szükség lenne. Ez az érték ugyanis Baka, de valószínűleg további községek esetében meghaladná azt az összeget, amit még elbírna a költségvetésünk. Még a a Bősi Vízierőmű építésének kezdetekor, amikor kataszterünkből több mint 300 hektárnyi területet vettek el, megígérték, hogy annak fejében a kanalizációs rendszerünket ki fogják építeni. Mivel erre mindmáig nem került sor, ez ügyben is lépéseket kívánunk tenni. Ahogy a vízszennyezés forrásának feltárása, úgy a megfelelő szennyvíz-elvezetéssel kapcsolatos problémánkra is az állami szférában kellene mielőbb megoldást találni, tudatosítva értékes kincsünk, ivóvízkészletünk jelentőségét“ – hangsúlyozta Baka első embere.

Végül portálunknak azt is elmondta, hogy nemrég több község is megkapta „az érintett települések elégedetlen polgárainak“ levelét, amelyben az állami szervek figyelmét további esetleges csallóközi fertőzések forrásaira hívják fel, megnevezve a konkrét helyszíneket… Azt gyanítja, hogy ezt a levelet egy vagy több civil aktivista a január 8-án Csallóköznádasdon tartott lakossági fórumon elhangzottak hatására írta. „Mivel a ZsVS feljelentése nyomán már elindult a rendőrségi nyomozás, a levél írójával együtt elvárjuk, hogy mielőbb kiderítsék a fertőzések forrásait. Többet mi önkormányzatként ez ügyben már nem tehetünk“ – mondta Bertalan György.         


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »