Áttörés: mégis összejöhet a nagykoalíció Berlinben

Áttörés: mégis összejöhet a nagykoalíció Berlinben

A legfelsőbb szinten kezdtek egyeztetni egy újabb nagykoalícióról Berlinben a konzervatív CDU/CSU szövetség és a szociáldemokrata SPD vezetői csütörtökön. A német sajtó értesülései szerint több mint 24 óra után megszületett a várt áttörés, vagyis megegyeztek a kormányzati együttműködés legfontosabb feltételeiről.

A megállapodás kiszivárgott részletei alapján mindegyik fél győztesnek nyilváníthatja magát, de inkább az SPD engedett: nem lesz például adóemelés. A szociáldemokraták azt szerették volna, ha 42-ről 45 százalékra emelik a felső adókulcsot a legnagyobb jövedelműek esetében. 

A menekültügyben lesz felső határ, amit a bajor CSU követelt: évente 180 és 220 ezer közt húzzák meg e befogadott menedékkérők számát. Az elismert menekültek családegyesítését nem tiltják meg, de havonta ezer főben maximalizálják a Németországba települők számát. 

Az uniópártok és a szociáldemokraták állítólag megállapodtak arról, hogy visszatérnek az egészségbiztosítás közös finanszírozásához, vagyis ismét egyenlő arányban fizetik majd a járulékot a munkaadók és a munkavállalók. Az SPD javaslatai közt volt egy szociális alapú nyugdíjkiegészítés is, a legalacsonyabb járadékot kapók számára. 

Németországnak már több mint három hónapja, a szeptember 24. választások óta nincs új, a parlament által megerősített kormánya, mivel dugába dőltek az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott tárgyalások (Angela Merkel pártja, a CDU a liberális FDP-vel és a Zöldekkel próbált kormányt alakítani). Az SPD sokáig vonakodott megkezdeni az egyeztetéseket az újabb nagykoalícióról.

Miután a választásokon történelmi mélypontra süllyedt a támogatottsága, és Martin Schulz listavezető bejelentette, hogy ellenzékbe vonulnak. Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök és a pártvezetés egyes tagjainak unszolására végül mégis belementek a tárgyalásokba. A megállapodást, ha megszületik, még az SPD kongresszusának is jóvá kell hagynia.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »