Az adócsökkentés ellenére nem érezzük az élelmiszerár-csökkenést

Az adócsökkentés ellenére nem érezzük az élelmiszerár-csökkenést

POZSONY. A megkérdezettek 89 százaléka szerint az áfacsökkentés ellenére sem lettek olcsóbbak az alapvető élelmiszerek Szlovákiában – derült ki a Staffino értékelő rendszer 4 hónapon keresztül bonyolított felméréséből.

A több mint 1950 értékelés alapján az is kiszűrhető, hogy az ország lakosságának zöme nem bízik az élelmiszerláncokban és az árakat ellenőrző hatóságokban.

Mint ismeretes, a 2015-ben elfogadott törvény szerint a húsok, édesvízi halak, a tej, a vaj és egyéb tejtermékek, a friss pékáru áfája 10 százalékra csökkent. Az elmúlt két év tapasztalata azonban azt mutatta, hogy a vásárlók nem érzékelik az adócsökkentés jótékony hatását. A vaj árának tavalyi emelkedése erre jó példa, s nagyban befolyásolta a válaszadók magatartását. A felmérés szerint mindehhez az ellenőrző szervek nem kellőképpen hatékony munkája is hozzájárult. A megkérdezettek 92 százaléka gondolja úgy, hogy a hivatalok egyáltalán nem végeznek ellenőrzéseket, s csupán 8 százalékuk van meggyőződve ennek ellenkezőjéről.

Hírdetés

"A bizalomhiány ellenére a megkérdezettek 60 százaléka rendszeres vásárlója a csökkentett áfájú termékeknek“ – mondta el Dominik Miša, a felmérést végző Staffino társaság munkatársa.

A megkérdezettek egy része szerint a zöldségek és gyümölcsök áfáját is csökkenteni kellene, mások szerint több tejterméknek, húsárunak, tisztán hazai előállítású termék általános forgalmi adóját (DPH) kellene levinni 10 százalékra. A válaszadók között olyanok is akadnak, akik az alapvető élelmiszereket teljesen mentesítenék az áfától.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »