Az Adóskamara kiűzné a politikát a bíróságokról

Az Adóskamara kiűzné a politikát a bíróságokról

Kezdeményezésünk lényege, hogy minden magyar állampolgár részesüljön védelemben a bíróság, az ügyészség vagy a fogyasztóvédelem által. Amíg ez nem valósul meg, addig Magyarországon nem beszélhetünk jogállamról, s enélkül a devizahitel-károsultak problémája sem oldható meg – jelentette ki az Adóskamara vezetője a képviselői irodaház lépcsőjén tartott tegnapi sajtótájékoztatón. A harmincéves bírói tapasztalatot szerzett Ravasz László arról is beszélt, hogy bár sokak szerint a devizahitelesek problémája egyéni gond, erről szó sincs. Éppen ellenkezőleg, az állampolgári védelem hiányának egyik megnyilvánulási formája az a tragédia, amely a devizahitel-károsultak százezreit sújtja.

Vagyis amíg az állampolgárok védelmét nem biztosítjuk, addig sem az oktatásban, sem az egészségügyben jelentkező súlyos gondokat, de semmilyen más társadalmi problémát sem lehet orvosolni. Ennek megoldásához kérjük a jelen lévő pártok segítségét – hangsúlyozta Ravasz László.

Az érdekvédő szerint az egyéni jogvédelem a bírói szervezeti rendszeren keresztül kellene hogy érvényre jusson, ma még sincs így hazánkban, mert ahhoz pártirányítástól mentes bíróságokra lenne szükség. Vagyis ahhoz, hogy megvalósuljon az egyéni és társadalmi érdekvédelem, a politikának ki kellene vonulnia az ügyészségről és a bíróságról. Fontos kiemelni, hogy egyéni bírói függetlenség nincs bírói felelősség nélkül, vagyis minden bírónak vállalni kell ítéleteinek következményeit. – Addig, amíg nem valósítjuk meg, hogy a bírák feleljenek jogsértő ítéleteikért, illetve amíg nem szüntetjük meg, hogy a bíróságok vezető tisztségviselőin keresztül politikai nyomás befolyásolja ítéleteiket, addig nincs egyéni jogvédelem. Ennek megvalósulásáig a bíróságok mindig felül fogják írni az emberek érdekeit, politikai vagy egyéni érdekből. Létre kell hozni a pártirányítástól független igazságszolgáltatási rendszert. S mindez nem elég, olyan teljesen független fogyasztóvédelmi szervezeteket kell létrehozni, amelyek képesek megvédeni az embereket az erőfölényükkel visszaélő gazdasági társaságok, illetve a politika túlkapásaitól – tette hozzá.

Hírdetés

– Ha sikerül a vázolt folyamatot elindítani – hangsúlyozta Ravasz –, akkor van rá esély, hogy az igazságszolgáltatás képes legyen megvédeni az egyéneket, s ellenőrizni, korlátozni tudja a politikai, gazdasági túlhatalmat az egyén és a társadalom védelme érdekében. S ha megtettük ezt az alapvető lépést, akkor a társadalom egyéb területein is elindulhatnak a változások, és a politika helyett a szakértelem veheti át a vezető szerepet például a szakmai önállóságától megfosztott oktatásban és egészségügyben.

– Azonnali intézkedésekre van szükség a legelesettebbek megsegítésére, illetve erőfeszítéseket kell tenni azért is, hogy megjelenjen az a szolidaritás, amely ma hiányzik a magyar társadalomból. Biztosítani kell például a lakhatáshoz való jogot, el kell érni, hogy ne rakhassanak ki senkit a lakásából – emelte ki Ravasz László. Lapunk kérdésére elmondta: jelenleg a devizahitelesek ügyeiben az igazságszolgáltatás a kormány és a bankok alkuját hajtja végre. Vagyis ez esetben is igaz, hogy az igazságszolgáltatás csak akkor tud semlegesen ítélkezni, ha megszabadul a politikai befolyás alól.

http://mno.hu/

A tájékoztatón részt vettek az ellenzéki parlamenti pártok képviselői is, a kormánypártok azonban nem képviseltették magukat. A rendezvény végén az Adóskamara képviselői átadták a megjelent pártok képviselőinek a Márciusi 12 pont című, részletes követeléseiket tartalmazó dokumentumot, s arra kérték őket, hogy képviseljék ügyüket az Országgyűlésben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »