Az afgán kormány titokban kiegyezne a tálibokkal?

Az afgán kormány titokban kiegyezne a tálibokkal?

Afgán kormánytisztviselők szerdán cáfolták a rendszeres kapcsolatfelvételt a tálib szélsőségesekkel válaszul az AP amerikai hírügynökség jelentésére, amely szerint az afgán titkosszolgálat vezetője szinte naponta beszél a telefonon fegyveresek vezetőivel.

Mohammed Hanif Atmar, az afgán államfő nemzetbiztonsági tanácsadója nyilatkozatot adott ki, amelyben hangoztatta, hogy a kormány békét szeretne teremteni, de a tárgyalásokat az afgán Legfelsőbb Béketanács vezeti. Egy másik nyilatkozatban az afgán titkosszolgálat cáfolta, hogy kapcsolatba lépett volna a tálibokkal.
    
Az AP olyan beszélgetések dokumentumait írta jelentésében, amelyek egy magas rangú afgán biztonsági tisztviselőtől származnak, illetve a tálib vezetőkkel Pakisztánban és Katarban folytatott találkozóinak tartalmát rögzítette. 
    
Ezekből azt tűnt ki, mintha a tálibok készek lennének elismerni az afgán alkotmányt és egy jövőbeni választás eredményét. Amennyiben az állítás beigazolódik, akkor az jelentős áttörést jelentene. 
    
A tálibok által felvetett témák között szerepel egy átmeneti kormány kérdése, valamint azt hogy a felek megőriznék a választások megtartása előtti ideig ellenőrzött területeket. A szélsőségesek elfogadnák azt, hogy a nők tanulhassanak, illetve dolgozhassanak, de elutasították, hogy nő legyen az ország elnöke vagy a legfelsőbb bíróság vezetője.
    
A dokumentumokból az is kiderült, hogy a tálibok különleges bíróságok felállítását követelik, amelyek áttekintenék azoknak a földeknek a tulajdonjogát, amelyeket a tálib-rendszert követő időszakban vettek el a hatalom gazdag és befolyásos emberei. Számos földtulajdonos, egykori hadúr jelenleg a kormányban van. A tálibok azt akarják, hogy adják vissza a földet egykori tulajdonosaiknak.
     
Míg az afgán kormánytisztviselők szerint egyik fél sem kész a nyilvános béketárgyalásokra, a dokumentumokból mégis a lényegi kérdések megvitatása derül ki.  
     
A tálibok is cáfolták, hogy tárgyaltak volna a kormány képviselőivel. Az AP-nek a cikk megjelenése előtti megkeresésékor nem voltak hajlandók részletekbe bocsátkozni azzal, hogy a tárgyalások nem érdeklik őket.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »