Az állam keresetet nyújt be R. Bžán ügyvéd ellen

Az állam keresetet nyújt be R. Bžán ügyvéd ellen

Az állam úgy döntött, hogy keresetet nyújt be Radomír Bžán ügyvéd ellen. A bíróságon visszakövetelik a kifizetett milliókat – erősítette meg az információt a Markíza Televíziónak Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter csütörtökön.

Bžán ügyvédi irodája korábban megnyert az államnak a bősi (Gabčíkovo) villamos erőművel összefüggésben egy 700 millió eurós pert. Az ügyvéd ezért aránytalanul magas jutalékot kapott. Az állam a jogi szolgáltatásokról kötött szerződést érvénytelennek tekinti. A jutalék összegét már korábban lefoglalta a rendőrség.

„Keresetet nyújtottunk be, melyben a Bžánnak feltételesen kifizetett összeg visszatérítését követeljük. Jelenleg a bírósági tárgyalásra várunk” – nyilatkozta Peter Žiga, hozzátéve: a bíróságon kívüli megegyezésre tett kísérletek kudarcot vallottak.

Az állam a Közbeszerzési Hivatal által elvégzett vizsgálat eredményeire alapozta a keresetet. A hivatal az MH Manažment cégnél, amely a Nemzeti Vagyonalap utódja, a jogi szolgáltatásokra kiírt versenypályázatokkal kapcsolatban több súlyos törvénysértést is feltárt. Bžán a vizsgálat eredménye szerint versenypályázat nélkül nyerte el a megrendelést, és a megbízás feltételei sem voltak átláthatóak.  

Az ügyvédi iroda a keresetet alaptalannak tartja és azzal érvel, hogy ha egyszer a szerződő felek megegyeznek és elfogadják a feltételeket, utólag már nem vonható kétségbe az egész szerződés.

Peter Žiga gazdasági miniszter kijelentette: Bžán megnyerte a pert, ezért valamilyen jutalék jár neki, de erről a bíróság dönt.  

Az ügyvéd díja eredetileg 70 millió euró lett volna, végül mintegy 17 millió eurót fizettek ki neki, de a minisztérium már ekkor kilátásba helyezte, hogy bíróságra adja az ügyet. A keresetet négy hónapig készítették elő, és március elején nyújtották be.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »