Az államtitkár és a dollármilliók

Az államtitkár és a dollármilliók

Négymillió-nyolcszázhatvanötezer-ötszáztizenegy dollár és még huszonöt cent. Ekkora összeg, vagyis több mint egymilliárd-kétszázmillió forint parkol Belize-ben annak az offshore cégnek a bankszámláján, amelyiknek az „igazgatója” Szabó Zsolt fideszes képviselő, államtitkár, valamint felesége.

A cég neve, amely mögött a Magyar Nemzet birtokában lévő dokumentumok alapján a hatvani politikus és neje áll: a Joy World Enterprise Limited, a bejegyzés dátuma 2013. június 10. A papírokban feltűnő offshore közvetítőcég, a Fidelity valós társaság, a nevében aláíró Shirlee Cornejo is létező személy, ahogyan a közjegyző, Aldo G. Reyes is. Utóbbi pecséttel, okmánybélyeggel ellátott dokumentumban tanúsítja, hogy a birtokunkba került iratok hiteles másolatok. A cég számlájának éves fenntartási költsége 300 dollár, ezt az összeget a 2017. év végéig fizették csak meg, ezért a Belize Bank zárolta a betétet, feloldani a pénz befizetésével lehetne.

http://mno.hu/

Szabó Zsolték családi vállalkozása, az Exact-Cont Kft. ugyanarra a hatvani címre van bejegyezve, mint amelyik a dokumentumok egyikén szerepel.

Hírdetés

Az államtitkárt többször kerestük telefonon, szöveges üzenetet is küldtünk neki, de lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre.

Szabó Zsolt Heves megye egyik legbefolyásosabb embere. Egerben született, üzemmérnöki és könyvvizsgálói végzettsége – önéletrajza szerint – egyaránt van. 1990 előtt a jászszentandrási Haladás MGTSZ-ben dolgozott, majd a hatvani Aranyfácán Konzervgyár alkalmazta. Ma több cégben is tulajdonos. 2006-ban lett Hatvan városának fideszes önkormányzati képviselője, egyúttal akkor ellenzékben lévő pártja frakcióvezetője. 2010-ben választották Hatvan polgármesterévé. 2014-ben azonban – a parlamenti képviselőséggel való összeférhetetlenség miatt – kénytelen volt megválni tisztségétől. Akkor a parlamenti munkát választva a kormányban is helyet kapott: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárává nevezték ki. Hatvanban a helyiek az alpolgármesterét, Horváth Richárdot választották a város első emberévé. Szabó ennek ellenére sem bízott Horváthban, a hivatalban maradó kabinetfőnöke, Tóth Csaba ugyanis Szabó ott hagyott kezeként működött. Horváth Richárd hamar megelégelte a gyámságot – jellemző, hogy a kabinetüléseken Tóth számoltatta el a polgármestert a dolgozók elmondásai alapján –, így bizalomvesztés miatt végül megvált Tóth Csabától.

http://mno.hu/

A helyi Fideszen belüli ellentétek Szabó és Horváth között összpontosultak. A csoport többsége azonban nem Szabó Zsolttal, hanem Horváthtal tartott. Szabó autóbalesete utáni lábadozása idején, 2015-ben megpróbálták leváltani a helyi alapszervezet éléről. A puccs azonban elbukott, mivel a párt ügyrendi bizottsága szabálytalannak találta a gyűlést. Amióta Szabó helyben meggyengült, figyelmét a választókerület kisvárosaira összpontosítja. Lapunk mutatta be, hogy a hozzá lojális polgármesterek településeinek milliárdok jutottak a településfejlesztési operatív program (top) forrásaiból, Hatvannak pedig mindössze 55 millió forint. Emiatt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy februári kormányinfón nyíltan és élesen bírálta: egyebek között arról beszélt, hogy Szabó Zsolt súlyos hibát követett el, ezzel Hatvan pályázataira utalt. Mint megírtuk, február végén magához rendelte őt és Horváth Richárd polgármestert, ám nem tudta kibékíteni a feleket.

Szabó Zsolt érdekköre az évek alatt hírportált és televíziót épített fel, amely minden lépését megörökíti. Ismerői hatalmas munkabírású embernek tartják, aki egyébként nem csak kampányidőszakban járja a városokat, falvakat. Mindenből képes protokolleseményt kovácsolni, jellemző, hogy saját hatvani Fidesz-irodájának átadását is szalagátvágással ünnepelte.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »