Az AqAz Auarius beírta magát a történelemkönyvekbe: nemzeteket ugrasztott össze, és megdöntheti a német kormányt

Az AqAz Auarius beírta magát a történelemkönyvekbe: nemzeteket ugrasztott össze, és megdöntheti a német kormányt

A 629 migránst szállító Aquarius hajó kálváriája mutatta meg igazán ezen a héten az európai országok megosztotságát. A hajó a Gopolitcal Futures agytröszt elemzője, Jacob L. Shapiro szerint beírja magát a történelemmel azzal, hogy edig nem látott feszültségeket okozott országok és koalíciós partnerek között.

Június 10-éán az Aqurius megközelítette az olasz partvidéket, és dokkolási engedélyt kért azután, hogy Málta elutasította. Ám az új olasz kormány bizonyítani akarta, hogy teljesíti választási ígéreteit a migráció vonatkozásában, és elutasította a hajót.

Június 11-én az Aqarius „drámája” begyűrűzött a német belpolitikába, ahol a kereszténydemokrata bajor CSU már a migránsválság 2015-ös kirobbanása óta ellenérzéseket táplált Angela Merkel és az általa vezetett CDU migrációs politikájával. Merkel ezen a napon elutasította Horst Seehofer javaslatát a bevándorláspolitika szigorításáról. Látva a kancellárasszony hajthatatlanságát, Seehofer visszavonta a 63 pontból álló tervezetet arra hivatkozva, hogy anna egyes részeit még finomhangolni kell. Magyarul: nem akart kormányválságot előidézni.

Június 12-én Franciaország is ringbe szállt, és az Aquariust elutasító olsazokat felelőtlennek és cinikusnak nevezte, amivel régen látott diplomáciai feszültséget okozott a két ország között. Az olasz kormány a két gazdasági miniszter találkozójának lemondásával reagált, illetve felhívta a francia nagykövetett bocsánatkérést követelve Macrontól, akit „képmutatónak” nevezett, mert olyan témában nyilatkozott „meggondolatlanul”, amelyben Olaszországot az EU jórészt magára hagyta.

Június 13-án Seehofer elutasította, hogy tárgyalóasztalhoz üljön Angela Merkellel, helyette inkább Sebastian Kurz osztrák kancellár találkozott. A két német politikus ellentétéből végül Kurz tudott profitálni azzal, hogy bejelentette a „német-osztrák-olasz” tengely megszületését az illegális bevándorlás megállítására. Horst Seehofer telefonon egyeztett olasz kollégájával, Matteo Salvinivel, majd bejelentette, hogy „teljesen egyetértenek az európai határok védelmét ilető kérdésekben”. A három országból álló tengely történelmileg talán kissé terhes említése egyiküket sem zavarta különösebben. Időközben az Aquarius elindult a spanyol Valencia kikötőjébe, 1200 kilométeres utat kellett megtennie.

Június 14-én a francia diplomácia megpróbálta rendezni az olasz problémát. Bocsánatot ugyan nem kért, de egyeztetett az olasz kormányfővel, Guiseppe Conteval, és szabadkozott, hogy nem akarta megsérteni Olaszországot. Ezzel párhuzamosan az európai ügyekért felelős francia miniszter a jó kapcsolatok és az együttműködés fenntartása mellett emelt szót, és felszólította a feleket, hogy tartózkodjanak a meggondolatlan nyilatkozatoktól.

Hírdetés

Június 14-én Németországban eszkalálódott a helyzet. A német sajtóban arról cikkeztek, hogy Merkel kormánya összeomlik, mert nem tud egyezségre jutni a CSU-val a migrációs politikát illetően. Az Augsburger Allgemaine néemt lap több CSU-s forrásra hivatkozva azt írta, hogy Seehofer felvetette a lehetőségét a Merkellel szembeni fellépésnek.

A német helyzet a hétvégén tovább fokozódott. Vasárnap Seehofer jelezte, hogy nem akar kormányválságot, de kitart az általa kidolgozott szigorítási tervezetek mellett. Mint mondta: a CSU-ban senkinek sem áll érdekében a kancellár megbuktatása”. Közben azonban a sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a német kormány bukásának van reális esélye.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung írása szerint a Merkel vezette CDU „casus bellinek” tartaná Seehofer azon lépését, ha a belügyminiszter nem várná meg a június 28-i uniós csúcsot, és még előtte, belügyminiszteri hatáskörben, egyoldalúan bevezetné a migrációsellenes szigorításokat. A lap szerint Merkel ez esetben menesztené a belügyminisztert, ami azonban a testvérpárti kapcsolat és a kormánykoalíció végét jelentené.

Seehofer a hivatalos retorikában két haladékot adott Merkelnek. A Bild német lap szerint a CSU hétfőn azonnali hatállyal bevezetné a  tervezett szigorításokat belügyminiszteri hatáskörben, de ugyanazzal a lendülettel két hétre fel is függesztené azokat. Ez azt jelentené, hogy Merkelnek kész tények elé kell állítania uniós partnereit, a német rendőrségnek pedig  – amennyiben nem születik a migráció kérdésében áttörés az uniós csúcson – fel kell készülnie a német határok védelmére.

Az Aquarius szintén vasárnap szerencsésen kikötött a spanyol Valenciában 629 migránssal a fedélzetén.

Körkép.sk, GeopoliticalFutures.com, MTI

Nyitókép: ziet.de


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »