Az asszonyaitokat védjétek meg, ne a mi demokráciánkat!- kiakadtal a lengyelek a német bírálatokon

Az asszonyaitokat védjétek meg, ne a mi demokráciánkat!- kiakadtal a lengyelek a német bírálatokon

MTI nyomán

Nem csak a kormány utasítja vissza, de az ellenzéki pártoknak is sok volt Martin Schulz EP-elnök putyinozós kirohanása. Üzentek a szurkolók is.

A lengyel külügyminisztérium behívatja Németország varsói nagykövetét a német politikusok Lengyelországot bíráló kijelentései miatt – értesült vasárnap a lengyel közszolgálati televízió. Lengyelországban az Európai Parlament elnökének vasárnapi interjúja váltott ki heves reakciókat.

A lengyel külügyi szóvivő, Artur Dmochowski arról értesítette a sajtót: a Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter által kezdeményezett találkozóra  hétfőn kerülne sor “a német politikusok lengyelellenes kijelentései miatt”. A szóvivő nem részletezte, mely politikusok nyilatkozatairól van szó.

Az Európai Unió német tisztségviselői az utóbbi időben többször fogalmaztak meg kritikus álláspontot a novemberben kormányra került Jog és Igazságosság (PiS)  lépéseit illetően. Utoljára Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német napilap honlapján vasárnap közzétett interjúban elmondta: “a lengyel kormány a választási győzelmét arra szóló felhatalmazásnak tekinti, hogy az állam érdekét a győztes párt akaratának rendeljék alá”.  Schulz nem volt túl kreatív, egyszerűen újrahasznosította az elmúlt években Magyarországgal szemben már unalomig szajkózott “putyinizálódás” vádját. A politikus “Putyin-stílusú demokráciának”, az európai politika “veszélyes putyinizálásának” nevezte a PiS politikáját. Az EP-elnök legújabb nyilatkozatát több lengyel politikus botrányosnak minősítette.
   

A PiS nevében megszólaló Ryszard Czarnecki, az EP elnökhelyettese elmondta: “ha valaki Putyin-hasonlatokat akar használni, tudnia kell, hogy Európában a leginkább Putyin-párti ország – Görögország mellett – éppen Németország”

Azt az energiát, melyet Schulz Lengyelország megtámadásában kifejt, inkább a német nőknek a muzulmán bevándorlóktól való megvédésébe kellene fektetnie

– tette hozzá Czarnecki, utalva a több német városban a szilveszter éjszakáján történt szexuális támadásokra.

Hasonló üzenetet fogalmaztak meg a lengyel Pogon Szczecin szurkolói Berlinben, a német-lengyel röplabda olimpiai selejtező meccsen, ahol a következő szöveget tartották fel:

“Az asszonyaitokat védjétek meg, ne a mi demokráciánkat”

Schulz kirohanása még az ellenzék körében sem aratott osztatan sikert. Marcin Kierwinski, aki az előző, a Polgári Platfom (PO) kabintejében a kormányfői hivatal államtitkára volt, a lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: a lengyel  diplomáciának reagálnia kell a Schulz  kijelentéséhez hasonló bírálatokra. Ugyanakkor – vélte Kierwinski – a bírálatokból  a PiS politikusoknak is  tanulságot kell levonniuk saját intézkedéseiket illetően.

Pawel Kukiz, a harmadik legnagyobb parlamenti csoport, a radikális jobboldali Kukiz’15 mozgalom vezetője vasárnap a Facebook közösségi oldalon közölt  bejegyzésében arra emlékeztetett: nagyapját a Lengyelországnak a harmadik birodalomhoz csatolt területén létesített auschwitzi koncentrációs táborban gyilkolták meg. A politikus arra kérte az EP elnökét: “a demokráciára a saját hazájában tessék odafigyelni. Mert az a gyanúm: ha önöknél – ne adj’ Isten –

egy újabb Hitler támad, az önök által betervezett néhány millió bevándorló miatt,

akkor az az SS ehhez képest üdvhadseregnek fog tűnni”.

A PiS-kormány intézkedései, mindenekelőtt az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatása, valamint a kezdődő közmédiareform a hazai ellenzék és az egyes uniós tisztségviselők éles bírálatait váltották ki. Az Európai Bizottság a biztosok következő tanácskozásán, január 13-án tart vitát a jogállamiság általános lengyelországi helyzetéről.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »