Az Egyesült Államok nagykövetsége is aggódik a tervezett törvénymódosítások miatt

Aggodalmát fejezte ki az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége az igazságügyi törvények tervezett módosításaival kapcsolatban, amelyeket a szaktárca vezetője augusztus 23-án ismertetett.

Az USA nagykövetsége kedden közleményt juttatott el az Agerpres hírügynökséghez, amelyben kifejti: az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségéért aggódik az igazságügyi minisztérium javaslata miatt. Ugyanakkor felkéri a romániai végrehajtó, törvényhozó és igazságszolgáltató rendszerek minden résztvevőjét, hogy lépjenek fel közösen a korrupcióellenes harc folytatása, valamint az állami intézmények hitelességének biztosítása érdekében.

Az idézett dokumentum kitér arra is, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Románia közti stratégiai partnerség alapja a demokrácia értékei és a jogállamiság iránti közös elköteleződés. ‘A jogállamiság megszilárdításához erős és független igazságszolgáltatási rendszerre van szükség, valamint független ügyészekre, akik politikai befolyás és az igazságszolgáltatás törvényes folyamatának korlátozása nélkül tudják nyomon követni a bűncselekményeket’ – szögezi le a közlemény. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »