Az éjszakai bérpótlék és a kenyér ára

Az éjszakai bérpótlék és a kenyér ára

A pékek üdvözlik, hogy a munkaügyi minisztérium egyezségre jutott a szociális partnerekkel az éjszakai, a hétvégi, valamint az ünnepnapi bérezés növelését illetően, másrészt figyelmeztetik a kormányt, hogy az ágazat védelme érdekében módosítani kellene az ártörvényt.

„A hagyományos pékipart akarjuk megmenteni azzal, hogy követeljük a minimális árak törvényben való meghatározását a kenyér és a péksütemény esetében, amely árakon a boltok elfogadnák termékeinket” – áll a Szlovákiai Pékek Tanácsának állásfoglalásában. A kormány évek óta nem rendezi a kérdést, hogy a kereskedelmi láncoknak és az üzleteknek mekkora minimális árat kell fizetni a kenyérért és a péksüteményért, panaszolja a péktanács. „A Szlovákiai Pékek Tanácsa 12 ezer péket képvisel. A gyártás bemeneti tényezőinek az árai növekednek, ezért tehát minimális árak megszabásával garanciát akarunk arra, hogy a termelésünk ne legyen anyagilag veszteséges. A jelenleg érvényben lévő jogszabály már négyéves, elavult, nem tükrözi a jelenlegi tényleges gyártási költségeket. Ha a helyzet nem változik, a hagyományos szlovákiai pékiparnak befellegzett. S akkor a friss pékipari termékeket is lehet majd importálni, vagy pedig felcserélni fagyasztott félkésztermékekre” – hangsúlyozta Vojtech Gottschall, a Szlovákiai Pékek Tanácsának az elnöke.
 

A pékek már rég jelezték, hogy probléma van a termékeik alacsony értékesítési áraival, valamint az állandóan növekvő gyártási költségekkel. Az érvényben lévő, de már jócskán elavult jogszabály gátolja őket abban is, hogy konkrét beszállítási feltételekről tárgyaljanak néhány kereskedelmi lánc képviselőivel. „Huzamosabb ideig senki sem működhet negatív gazdasági mutatókkal. A kereskedők gyakran elutasítják a kenyér és a péksütemények árának növelését. Számunkra ez komoly probléma, ugyanis a termelési költségeinket nem tudjuk átvetíteni az értékesítésbe. A kereskedőknek nagyobb a mozgástere” – magyarázta Gottschall. A pékek azt is szeretnék, ha a kormány támogatná őket a kereskedelmi láncokba történő beszállításokról való tárgyalások során. Példaként a földművelésügy minisztériumot hozták fel, amely hatékonyan dolgozik a nem korrekt kereskedelmi kapcsolatok orvoslásán. (sb)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »