Az ellenzék összegyűjtötte az aláírásokat Richter leváltására

Az ellenzék összegyűjtötte az aláírásokat Richter leváltására

Pozsony. Az ellenzék már elegendõ aláírást gyûjtött össze a szlovák parlament rendkívüli ülésének összehívásához, amelyen újra megpróbálja meneszteni Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi minisztert a Tiszta nap-botrány és a miniszter hozzáállása miatt. Ezt a Szabadság és Szolidaritás (SaS) és az Egyszerû Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) frakciói erõsítették meg a sajtóirodának.

A javaslatot csütörtökön nyújtják be, tájékoztatott a SaS szóvivõje, Katarína Svrèeková, amelyet eddig a liberálisok és az egyszerû emberek mellett a Család vagyunk képviselõi írták alá. Az ellenzék közösen akarja benyújtani a javaslatot. Andrej Danko házelnöknek hét napja lesz a rendkívüli ülés összehívására.

A SaS arról tájékoztatott, hogy Ján Richteren kívül újra megpróbálják leváltani Robert Kaliòák (Smer-SD) belügyminisztert is a Bašternák-ügy miatt. Külön javaslatról, tehát külön parlamenti ülésrõl lenne szó. „Szétosztottuk az ügyeket. Elõször benyújtjuk a javaslatot a rendkívüli ülés összehívására, amelyen bizalmatlanságot akarunk szavazni Ján Richter munkaügyi, szociális és családügyi miniszternek” – tájékoztatott Svrèeková.

Nemrég kiderült, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt képviselõinek is vannak kifogásai Ján Richter miniszterrel szemben. Néhány médium szerint a pénteki, augusztus 25-i koalíciós tanács ülésén Danko kérte Richter távozását, de Robert Fico (Smer-SD) kormányfõ nemet mondott. Állítólag Danko erre úgy reagált, hogy pártja az ellenzékkel együtt Richter leváltására fog szavazni.

A Most-Híd és a Smer-SD képviselõi nem erõsítették meg ezt az állítást. Peter Pellegrini beruházásokért felelõs miniszterelnök-helyettes és Marek Maïariè kulturális miniszter szerint a kormány végét jelentené, ha a parlamentben a Szlovák Nemzeti Párt megszavazná az ellenzék Richter menesztésére vonatkozó javaslatát.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »