Az első világháború eseményeinek megvitatását kezdeményezte a román külügyminiszter

Az első világháború eseményeinek megvitatását kezdeményezte a román külügyminiszter

BUKAREST. Az elsõ világháború eseményeinek román–magyar–szlovák–osztrák megvitatását kezdeményezte Teodor Melescanu román külügyminiszter a Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel folytatott szerdai bukaresti megbeszéléseken.

A két külügyminiszter azt követõen nyilatkozott a sajtónak, hogy Szijjártó Péter elõadást tartott a román nagykövetek éves értekezletén. Mindketten az egymás iránti bizalom erõsödését hangsúlyozták.

Teodor Melescanu megemlítette: az elsõ világháborúnak döntõ kihatása volt a térség történetének alakulására, ezért javasolta, hogy Románia, Magyarország, Szlovákia, esetleg Ausztria vagy Németország kormányaival szervezzenek valamilyen közös akciót, ennek során nyíltan vitassák meg a történelmi kérdéseket, és tekintsenek a jövõ felé, vizsgálják meg országaik szerepét és helyét Közép-Európában, az EU-ban és a világban.

A román külügyminiszter köszönetet mondott Szijjártó Péternek a román nagykövetek éves értekezletén tartott elõadásáért, amely összegzése szerint arról szólt, hogy a regionális együttmûködés hogyan segítheti a biztonságot, a jólétet a térségben. Hangsúlyozta: a romániai magyar és a magyarországi román kisebbség a kapocs szerepét tölti be a két ország viszonyában.

Melescanu elmondta, a két ország által kialakított jogi alap lehetõvé teszi, hogy a következõ idõszakban a konnektivitás kérdéseire összpontosítsanak. Az energetikai hálózatok, az autópályák összekapcsolását, valamint egy nagy sebességû vasúti összeköttetés kialakítását említette Budapest–Kolozsvár–Brassó–Bukarest útvonalon. „Ezek olyan projektek, amelyeket a késõbbiekben, a román–magyar vegyes bizottságban és a két kormány lehetséges együttes ülése alkalmával vitathatunk meg, erre készülünk” – jelentette ki Teodor Melescanu.

A román külügyminiszter azt tartotta a kétoldalú megbeszélések legfontosabb következtetésének, hogy mindkét fél õszintén kívánja fejleszteni és erõsíteni a két ország kapcsolatait.

Szijjártó Péter sajtónyilatkozatában elmondta: öt évvel ezelõtt nevetség tárgyává vált volna, ha valaki azt mondta volna, hogy a román és a magyar külügyminiszter kölcsönösen meghívja egymást, hogy elõadást tartson a nagykövetek értekezletén. Úgy vélte, Teodor Melescanu személye garancia arra, hogy a románok és a magyarok közötti bizalom tovább erõsödjön, és közben sikertörténeteket építsenek.

A miniszter a gazdasági kapcsolatok fejlõdését említette, és örömhírként jelentette be, hogy Magyarország hamarosan megnyitja a magyar kulturális intézetet Kolozsváron.

„Legalább ennyire örülünk annak, hogy konstruktív tárgyalásokat folytattunk arról, hogy a magyar kormány finanszírozásával vállalkozásfejlesztési programot indíthassunk Románia magyarok lakta területein. Ezen megállapodások újabb sikertörténeteket hoznak létre, amelyek mentén a kétoldalú kapcsolatainkat még tovább javíthatjuk” – fogalmazott a miniszter.

Újságírói kérdésre Szijjártó Péter elmondta, a magyar külügyminisztérium tavaly úgy határozott, hogy a magyar diplomaták nem vesznek részt a román nemzeti ünnep alkalmából szervezendõ rendezvényeken, és ezután döntenek arról, hogy a döntés továbbra is érvényben marad-e.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »