Az ENSZ-főtitkár szerint a hidegháborúra emlékeztető helyzet alakult ki

Az ENSZ főtitkára szerint olyan helyzet alakult ki a világpolitikában, amely nagymértékben emlékeztet a hidegháborúra, de jelentős különbségek is vannak.

António Guterres egy csütörtöki sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy „nagyon nyugtalanítják” a Szkripal-ügy nyomán elhatározott kiutasítások, amelyek miatt az ENSZ-ben szolgáló orosz diplomaták közül is távoznia kellett 12-nek.

A hidegháborúra emlékeztető helyzetben azonban jelentős különbségek is vannak a múlthoz képest.

http://mno.hu/

Ezek közül azt említette elsőként, hogy akkoriban két világhatalom volt: az Egyesült Államok és a Szovjetunió, ezek ellenőrizték a világot. Most azonban „a világpolitikának sok, viszonylag független szereplője van, amelyek fontos szerepet játszanak sok konfliktusban” – mondta.

A főtitkár a különbségek közül kiemelte, hogy a hidegháború alatt megvoltak „a kapcsolattartás és az ellenőrzés eszközei, hogy el lehessen kerülni a feszültségek fokozódását, és biztosítani lehessen, hogy a dolgok ne kerülhessenek ki az ellenőrzés alól”.

http://mno.hu/

E mechanizmusokat azóta felszámolták, mert az emberek azt gondolták, hogy véget ért a hidegháború, és nincs ok az aggodalomra – mondta. Az eszközöket újra létre kell hozni, hogy hatékony kommunikáció legyen a fő potenciális világhatalmak között – tette hozzá.

Guterres még azelőtt adott nyilatkozatot a tudósítóknak, hogy Oroszország arányos válaszintézkedéseket – kiutasításokat – jelentett be csütörtökön.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »