Az evangélikusok és a reformátusok szerint nem "bűnösek" a lombikbébisek: "a mesterséges megtermékenyítés Isten áldásnak tekinthető"

Az evangélikusok és a reformátusok szerint nem "bűnösek" a lombikbébisek: "a mesterséges megtermékenyítés Isten áldásnak tekinthető"

Az evangélikusok véleményét dr. Orosz Gábor Viktor, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata Teológiai Bizottságának elnöke fogalmazta meg a 168 óra újságírójának kérdésére válaszolva:

A lombikbébiprogram azon párok számára helyezi kilátásba a saját gyermek világrajövetelét, akiknek természetes úton ez nem lehetséges. Azok az orvosi beavatkozások, amelyek férfi és nő saját gyermek utáni vágyát beteljesíteni igyekeznek (homológ megtermékenyítés), teológiai szempontból is alapvetően örvendetesek.

Amennyiben a mesterséges megtermékenyítés módszereit eredményesen alkalmazzák és az úgynevezett számfeletti embriók létrejöttét igyekeznek elkerülni, akkor véleményünk szerint a mesterséges megtermékenyítés Isten áldásnak tekinthető.

Szemben a római-katolikus tanítóhivatal természetjogon alapuló megállapításaival, evangélikus oldalon nincs olyan ellenvetés, amely az eljárás előnyeit irrelevánsnak minősítené a tudatosan vállalt kockázatokkal szemben.

Ugyanakkor evangélikus álláspont szerint is előnyt élvez a természetes úton való fogantatás, hiszen csak így tapasztalható meg a szerelem, a szexualitás és az utódnemzés közvetlen összetartozása.

Ha ez az ideális helyzet nem áll fenn, tehát természetes úton a várandósság nem jöhet létre, a lombikbébiprogram alapvetően elfogadott alternatívaként alkalmazható eljárás.

A lombikbébiprogram nemrég bejelentett magyarországi kibővítése a fentiek alapján pozitív fejlemény és reménységünk szerint még több olyan egészséges gyermek világrajövetelét teszi lehetővé, akik szerető családban nőhetnek majd fel, ott, ahová nagyon várták őket szüleik.

A református egyház honlapján sajnos csak Balog Zoltán miniszter és lelkipásztor véleménye olvasható  a kérdésről:

– A napokban nagyon sok szó esik a lombikbébiprogramról. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt mondta, hogy bűnben fogannak a lombikbébiprogramban a gyerekek. A katolikus egyház elutasítja a mesterséges megtermékenyítés minden formáját. Önnek mi az álláspontja ebben a kérdésben?

– Nagyon fontosnak tartom, hogy az egyházak álláspontjai részei lehessenek a közéletnek, még akkor is, ha azokkal netán nem ért mindenki egyet. Van, amiben kormány és én magam is más állásponton vagyunk az egyházakéhoz képest. A lombikbébiprogram kérdésében azt tudom mondani, hogy a kormányzat részéről minden gyermeknek nagyon örülünk, akár természetes úton születik, akár így. Be kell látnunk, hogy megváltozott a világ, hiszen a számok azt mutatják, hogy napjainkban a fiatal párok csaknem húsz százaléka meddő. Őket nem zárhatjuk ki abból a lehetőségből, hogy gyermekük szülessen. Az a véleményem, hogy a lombikbébiprogramot ki kell bővíteni, és egyre több párnak kell megadni a lehetőséget, hogy gyermeke lehessen. Viszont azzal a felelősséggel kell alkalmazni a programot, hogy odafigyelünk az élet védelmére, szabályozni kell, hogy mi legyen a be nem ültetett embriókkal, mert elfogadhatatlan, hogy egy üzleti tevékenység alapjai legyenek.

– Orvosok nyilatkozatai szerint hívő párok sokasága vállalja a mesterséges megtermékenyítést, ha természetes úton nem születik gyermekük. Ez azt jelenti, hogy idejétmúlt az egyház tanítása?

– Az egyház tanítása nem idejétmúlt, hiszen van örök eleme. Fontos kérdés azonban, hogyan kell ezt képviselni a 21. században, a válasz pedig az, hogy nem lehet úgy, mint századokkal korábban. Az egyházakon belül is viták folynak arról, levezethető-e Szentírásból, hogy miként kezeljük a lombikbébiprogramot.

– Ön szerint nem az az etikai kérdés, hogy méhen belül vagy kívül fogan meg a baba. Végül is hogyan lehet egészségesen hozzáállni ehhez a kérdéshez?

– Úgy, hogy segítjük és támogatjuk azokat a párokat, akik arra kényszerülnek, hogy ilyen programokban vegyenek részt. Azokat pedig, akik üzletet akarnak mindebből csinálni, szigorúbban kell ellenőrizni, és nem szabad hagyni, hogy az üzleti cél felülírja a gyerekek születését és az élet védelmét.

Egy másik református lelkipásztor véleménye a Facebookról:

Nem szoktam vallási kérdésekben negatívan megnyilvánulni. Katolikus testvéreimet sem szoktam bántani, s nem is fogom tenni, mert szeretem őket. Arcuk van a szememben, nem pedig egy arctalan tömeg a Bazilika előtti téren. De most keresztyén emberként fel kell szólalnom és minden személytelenségért elnézést kell kérnem. Nem értek egyet Veres András és a Római Katolikus Egyház álláspontjával.

Mennyivel másabb lenne a világ, ha az hangzott volna el:

És kérek minden testvért, keresse föl lelkipásztorát, mielőtt az orvosi kezelések lelketlen és sokszor megalázó, rögös útján elindul. Beszélgessenek, miképpen tudnak Krisztus közelében maradni!

Vannak buktatók, de büszke vagyok azokra a hívő, megharcolt életekre, akik a lombikprogramba vágtak. Imádkoztam sokatokért, és olyan csodálatos, mikor meghallgatta a Jóisten ezeket az imákat! Önzetlenek voltak ezek az imáim, s egy kicsit nem is. Azért nem voltak önzetlenek, mert a világon élek, és a gyermekeitek által jobb lett ez a világ! Büszke vagyok Rátok!

A lombikprogramnak vannak olyan részei, amit hívő szívvel érdemes átgondolni. De bízom a keresztyén testvéreimben, főleg, mert sokkal többet küzdöttek ebben, mint én. Figyeljetek Krisztusra, aki szóba elegyedik a kútnál egyedül ácsorgó asszonnyal. Ő a te igazi Pásztorod.

Közben sajnálom is a hazai keresztyénséget, mert most ciki helyzetben vagyunk. Miért nem Böjte Csaba beszédéről beszélünk, aki szintén ott volt augusztus 20-án? Aztán cikiben maradunk mi keresztyén férfiak. Megint mi diktálunk egy hangsúlyában női, (inkább családi) kérdésben. Jó lenne többször a nőkre hallgatni.

Eszembe jut az is bűnbánattal, hogy én hányszor voltam ugyanennyire közönyös, személytelen mások életével kapcsolatban! Talán erre jó volt ez a Szent Jobb árnyékában odaböfögött félmondat, hogy jobban figyeljünk a gyermektelen párokra, és szeretettel, lelkigondozóként karolja át őket gyülekezetünk, magyar keresztyén közösségünk.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcsuros.andras%2Fposts%2F10155630745529699&width=480&show_text=true&height=273&appId

Az unitárius egyház (még?) nem nyilvánított véleményt sem a honlapján, sem a Facebook-oldalán.

Korábban írtuk:

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerint "a lombikbébiprogram minden formája bűn"

"Nem pusztítunk el semmit, nem játszunk Istent" – a Kaáli Intézet igazgatója válaszol lombikügyben a püspöknek


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »