Az időjárás országszerte nehezíti a közlekedést

POZSONY. Ma havazásra vagy hózáporra délnyugaton délutántól számíthatunk, Közép-Szlovákia egyes részein ugyanakkor már reggeltől enyhe havazás tapasztalható. A 400 méternél alacsonyabban fekvő vidékeken többnyire eső, ónos eső várható – derül ki a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet jelentéséből. A kedvezőtlen időjárás országszerte nehezíti a közlekedést. Baleset miatt lezárták az R1-est, és tömeges ütközés történt a D1-es autópályán is.

Napközben országszerte legfeljebb 0 és -4, délnyugaton pedig 0 és 4 Celsius-fok közti hideg lesz. Az 1500 méteres magasságban fekvő hegyvidékeken akár -7 fokra is csökkenhet a hőmérséklet.

Többnyire délkeleti irányú szél fúj majd 3-9 m/s sebességgel, nyugaton és északon helyenként 11 m/s (10-30-40 km/ó) is lehet, sőt, széllökések idején 13-18 m/s-ra (45-65 km/óra) is nőhet a szélerősség.

A hegycsúcsokon akár viharos erejű széllel is szembesülhetünk, estefelé pedig a Tátra (Tatry) csúcsait akár orkán erejű szél is borzolhatja.

A Szlovák Hidormeteorológiai Intézet (SHMÚ) Pozsony, Nagyszombat, Nyitra és Trencsén megyék területére ónos eső miatt adott ki figyelmeztetést, amely délután 16:00 óráig van érvényben.

Közép-Szlovákiára is kiterjesztették a figyelmeztetést

Közép-Szlovákiában is egyre óvatosabban kell vezetni a járműveket. Az 1. fokú jegesedés miatti riasztást ugyanis már Zsolna (Žilina) és Besztercebánya (Banská Bystrica) megyére is kiterjesztette az SHMÚ. A figyelmeztetés tehát már Szlovákia javarészében érvényes, kivételt eddig csak Eperjes és Kassa megye képez.

A sofőröknek a képződő hónyelvek és – torlaszok miatt is elővigyázatosabbnak kell lenniük. Azok Nagyszombat, Nyitra, Trencsén (Trenčín), Zsolna és Eperjes (Prešov) megyében alakulhatnak ki. Az 1. fokú riasztás előzetesen szerdán reggelig van érvényben. "A hónyelvek és – torlaszok képződése esetleges veszélyt jelent a közlekedők számára" – írja az SHMÚ.

Eddig közel 50 balesetnél avatkoztak be a tűzoltók

A szlovákiai tűzoltók az időjárási viszonyok miatt az utóbbi hat órában csaknem 50 esetben avatkoztak be. Országszerte elsősorban közlekedési balesetekről van szó, több tucatnál még mindig segédkezni kell – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Farkasová, a Tűzoltó- és Mentőalakulatok Országos Parancsnokságának (HaZZ) munkatársa. 

A legtöbb, 13 beavatkozás eddig Nagyszombat és Nyitra megyében történt. "A tűzoltók Nagyszombat megyén belül leggyakrabban a Szenicei (Senica), a Pöstyéni (Piešany) és a Galántai járásban avatkoznak be. Nyitra megyében elsősorban a Nyitrai, Aranyosmaróti (Zlaté Moravce) és Lévai járásban segédkeznek" – tette hozzá Farkasová.

A tűzoltók Besztercebánya megyében 8, Kassa megyében 5, Eperjes és Zsolna megyében pedig 3-3 közlekedési balesetnél segédkeznek. Jelenleg nyugodtabb a helyzet Pozsony és Trencsén megyében, ahol a tűzoltóknak 1-1 alkalommal kellett kiszállniuk.

Baleset miatt lezárták az R1-est

A rendőrség információi szerint az időjárás az R1-es gyorsforgalmi úton okozott jelentős problémákat. Nyitra megyében továbbra is mínusz fokot mutat a hőmérő, havazik és szélfúvás nehezíti a közlekedést. Az R1-es gyorsforgalmi utat Besztercebánya irányából Nyitra felé, a csáradi (Čaradice) elágazástól Aranyosmarótig (Zlaté Moravce) baleset
dokumentálása miatt lezárták. A gépkocsivezető hölgy elvesztette uralmát gépkocsija fölött és az előtte haladó autóba ütközött. A baleset során három autóban keletkezett kár.

Az R1-esen kívül jelenleg valamennyi megfigyelt autópálya-szakasz és gyorsforgalmi út átjárható. A közutak felszíne többnyire nedves. Ugyancsak átjárhatóknak kellene lenniük az I., II. és III. osztályú közutaknak, amelyeknek hasonló a felszínük. Közép- és Kelet-Szlovákiában azonban helyenként kásás vagy lenyomott hóréteggel lehet szembesülni, a Tátra (Tatry) alatt pedig jeges hórétegre kell számítani. A hegyi átjárók, hágók szintén átjárhatók. 

Tömegbaleset a D1-esen

A tűzoltók egész nap megállás nélkül dolgoznak, ezidáig 70 kiszállásuk volt országszerte. A legtöbb segítségre a Nagyszombati megyében volt szükség. Emellett a D1-es autópályán is a tűzoltók segédkeztek, ahol Zsolna irányában tömegbaleset történt, személyautók teherautókkal ütköztek.

"Az eddigi információk alapján a helyszínen 5 teherautó és 6 személyautó ütközött össze" – mondta Zuzana Farkasová, a tűzoltó és mentőszolgálat szóvivője. Két sérült személyt a mentők elszállítottak. "A D1es autópálya ezen az útszakaszon Zsolna irányában járhatatlan"  – mondta Farkasová.

"Reggel 5.30 órától a tűzoltók összesen 79 balesetnél voltak jelen. A legtöbb a Nagyszombati megyében történt, itt 18 esetnél segédkeztek" – mondta a szóvivő. A Nyitrai megyében 14-szer, a Kassai térségben 13-szor, Besztercebányán és környékén 10 esetben, Trencsén környékén 9-szer, Zsolna megyében 7-szer, Eperjesen 5-ször és Pozsony megyében 3-szor riasztották a tűzoltókat balesthez.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »