Az Ipsos szerint a hónap nyertese a Jobbik

A hónap nyertese a Jobbik, de a Fidesz is erősített: januárban mért 48 százalék után most 51 százalék szavazna a kormánypártra a biztos pártválasztók közül. Az Ipsos felmérése szerint az Összefogás most a szavazatok egyharmadát kapná, ami kevesebb, mint az azt alkotó egyes pártok januári támogatottsága. Az LMP továbbra sem jutna be a parlamentbe.

A teljes lakosság körében 28-ról 30 százalékra erősödött a Fidesz népszerűsége, a baloldali Összefogást pedig 23 százalék támogatja. Ez egy százalékkal több, mint az Együtt-PM-nek, az MSZP-nek és a DK-nak a januárban – a nagy összefogás előtt – mért együttes eredménye. A Jobbikot a teljes lakosság 9 százaléka támogatja, ami jelentős erősödés a januári 6 százalékhoz képest. Az LMP változatlanul 2 százalékon áll.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz a januári 48 százalék után ismét 50 százalék fölé erősödött: 51 százalékot mértek a kormánypártnak. Az ellenzéki Összefogásra az aktív választók 33 százaléka szavazna, ez négy százalékos gyengülés az Összefogást alkotó pártok januári támogatottságához képest, amely összesen 37 százalék volt egy hónappal ezelőtt. A Jobbikra a biztos szavazók 13 százaléka voksolna, ami két százalékos javulás a radikális párt januári támogatottságához képest. Az LMP az aktív szavazók körében is 2 százalékon áll, akár csak januárban, vagyis nem jutna be a parlamentbe, ha most vasárnap lennének a választások.

Hírdetés

Az Ipsos az elmúlt hónap nyertesének a Jobbikot nevezi, mivel számottevően, 6-ról 9 százalékra emelkedett a támogatottsága. Úgy tűnik, jól hajrázik a nemzeti radikális párt, hiszen utoljára másfél évvel ezelőtt volt ilyen jó eredménye – legalábbis a hivatalos közvélemény-kutatási adatok szerint. Az Ipsos szerint a mostani emelkedés főképpen a húszas, harmincas korosztályban, az érettségizettek és diplomások körében, valamint vidéken érzékelhető. A jobbikosok elég stabilnak gondolják aktuális preferenciájukat: 71 százalék biztos benne, 25 százalék valószínűsíti, hogy a pártra fog szavazni.

Jelenleg a Fidesz-KDNP hívei közül 63 százalék mondja biztosra részvételét és 78 százalék nagyon elszánt abban, hogy április 6-án oda adja a voksát, míg az ellenzéki összefogás támogatói körében 53 százaléknyian igazán aktívak, és 65 százaléknyian állítják határozottan, hogy preferenciájukból tényleges szavazat lesz – közölte az Ipsos.

A választópolgárok 34 százaléka elégedett az országban zajló folyamatokkal és ugyanennyien – és lényegében ugyanazok – a mostani kabinet maradását szeretnék. Közülük a nagy többség a Fidesz szavazója, s akik nem – a lakosság 4 százaléka, 300 ezer ember –, azok is a kormánypárt áprilisi esélyeit javíthatják. A lakosság 57 százaléka elégedetlen a hazai viszonyokkal, 45 százalék kormányváltást szeretne. Az ellenzék valójában még azokra számíthat, akikre egyszerre jellemző mindkét álláspont s eddig nem választottak pártot.

Az országban zajló folyamatokkal elégedetlen, kormányváltást akaró, ám pártot magának nem találó választók aránya 12 százalék, számuk közel egymillió fő. Mivel azonban java részük (700 ezer ember) semmilyen aktivitást nem mutat, jelenleg nehéz tényleges ellenzéki szavazóként tekinteni rájuk.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »