Az iraki kormányerők megkezdték hadműveleteiket a kurdok ellen

Egyelőre Kirkuk tartományban próbálkoznak, a hírt a hadsereg egyik tábornoka jelentette be – más hírforrások ezt egyelőre nem erősítették meg.

A kurdok közben azt hangoztatják, hogy készek megvédeni magukat: ezt alátámasztandó több ezer kurd fegyverest mozgósítottak pénteken az olajban gazdag Kirkuk tartományban, tartva a kormányerők támadásától – közölte Maszúd Barzáni kurd elnök egyik tanácsadója.

Hemin Havrami a Twitter közösségi oldalon azt írta, a kurd fegyveres erők “teljesen készen állnak arra, hogy választ adjanak” a többségében síita milíciákat tömörítő Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) támadására. Ezt a haderőt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcra hozták létre 2014-ben. Havrami hozzátette, a konfliktust nem a kurdok élezik ki, ők csupán védekeznek, és visszaszorítják a kormányerőket, ha támadnak.

Az iraki tábornok kijelentette, a hadsereg erői visszafoglalják azon állásaikat, amelyeket a kurd fegyveres erők foglaltak el 2014 júniusában, kihasználva az Iszlám Állam dzsihadista szervezet akkori támadása okozta káoszt. Az iraki kurdisztáni régió vezetése ezzel egy időben mintegy hatezer fegyveresét dobta át Kirkukba az iraki kormányerők várható támadására készülve – számolt be az erbíli székhelyű Rudau televízió. Az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része ugyan az iraki autonóm Kurdisztánnak, de ott is megtartották szeptember 25-ikén a kurd függetlenségi népszavazást.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »