Az ismételt beoltásokat is elrendelhetik

Az ismételt beoltásokat is elrendelhetik

Elismerte tegnap az egészségügyi minisztérium, hogy a hat, kanyaróval fertőzött emberből ötnek volt védőoltása a fertőző betegség ellen. Egyelőre senki sem tudja, mi az oka annak, hogy ennek ellenére is elkapták a betegséget. A tárca ezért idén felméri a lakosság immunizációját, tehát azt, mennyire vagyunk ellenállóak a fertőző betegségek ellen.

Tizenöt év elteltével fogják újra felmérni Szlovákiában a lakosság immunizációját. Tomáš Drucker (Smer) igazságügyi miniszter szerint erre azért van szükség, mert tavaly váratlanul terjedni kezdett az országban az A típusú hepatitisz illetve a kanyaró. Ugyan sikerült megakadályozni, hogy a járvány nagyobb méreteket öltsön, kiderült, hogy a védőoltásokkal rendelkezők is elkapták a vírust.

Drucker szerint ennek egyik oka az lehet, hogy csökkent a lakosság ellenálló képessége a fertőző betegségekkel szemben, s hogy egy bizonyos korosztály immunrendszere már nem tud megfelelően reagálni a kanyaróra. A másik lehetséges ok, hogy olyan oltóanyagot kaptak, amelyet nem az előírt körülmények között tároltak, minek következtében jelentősen veszített hatékonyságából.

„Minél előbb meg kell tudni, milyen a lakosság kollektív immunizációja, hogy kiderüljön, mennyire hatékonyak a védőoltások, jól van-e beállítva az oltási rendszer, az egyes kötelező oltások időpontja” – mondta tegnap a miniszter.

Az utolsó ilyen felmérést 2002-ben végezték, Ján Mikas tiszti főorvos nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy az azóta eltelt 15 évben miért nem végeztek újabb ellenőrzést. „Ha jók az eredmények, nincs ok minden évben elvégezni ilyen felmérést. Öt- vagy tízévenként viszont szükség lenne rá. Jelenleg talán már az utolsó pillanatban járunk, ha nem az utolsó utániban” – mondta Mikas. Ennek ellenére sem lát okot pánikra, s szerinte nem is lenne helyénvaló, ha az emberek most tömegesen elkezdenék újraoltatni magukat.

Az ismételt oltásoknál ráadásul probléma lenne a vakcinával, Szlovákiában ugyanis nem használnak pusztán kanyaró elleni oltást, hanem vakcinák kombinációját. A kanyaró esetében három hatóanyagról van szó, kettőt a kanyaró elleni vakcina mellett a mumpsz- és rubeolavírusok elleni oltással kombináltak. A harmadik vakcina pedig a kanyaró, a mumpsz, a rubeola és a bárányhimlő elleni védőoltás kombinációja.

Csak a következő hetekben fogja a szakértőkből álló munkacsoport pontosan meghatározni, milyen kritériumok alapján végzik el a felmérést. Körülbelül 3000 vagy 4000 embert fognak berendelni speciális ellenőrzésekre. „Pontosan meghatározzák a korosztályt, azt, hogy mely régiókból kerüljenek ki a kiválasztott emberek, minden egyes kritériumra ügyelni kell, hogy valóban, az egész lakosságra érvényes eredményeket kapjunk” – mondta Mikas. Nagy valószínűsséggel nemcsak azt fogják vizsgálni, mennyire ellenálló az immunrendszerünk a kanyaró ellen, hanem azon betegségeket is megvizsgálják, amelyek ellen jelenleg kötelezők a védőoltások – Szlovákiában tíz ilyen van.

Az eredmények alapján döntenek a további intézkedésekről. Elképzelhető, hogy egyes korosztályoknál ismételten elrendelik a védőoltást, lehet, egyes védőoltást gyakrabban vagy ritkábban fognak beadni, esetleg kötelezővé teszik, hogy bizonyos védőoltásokat az egészségbiztosítók térítsenek. Kötelezővé tehetnék például az A típusú hepatitisz vagy a méhnyakrákot okozó HPV- vírus elleni oltást. „Bármilyen konkrétumot viszont csak a felmérés eredményeinek kiértékelése után tehetünk majd közzé” – fűzte hozzá tegnap a tiszti főorvos. Ha idén sikerül is elvégezni a felmérést, az eredményekre illetve a kiértékelésre még legalább egy évet kell majd várni.

Tavaly decemberben egy külföldi szolgálati úton levő, Pozsonyban dolgozó férfi hozta Szlovákiába a kanyarót. A betegséget a munkahelyén másik három személy elkapta, újabb kettő pedig a kórházban fertőződött meg az ott kezelt betegektől. Mikas szerint mindegyik esetben sikerült leállítani a fertőzés terjedését, a páciensek kigyógyultak, kedden ér véget a karanténja azoknak, akik kapcsolatba kerültek a betegekkel. A tiszti főorvos meggyőződése, hogy a kanyaró terjedését sikerült megállítani.

Most 35–55 év közötti, beoltott személyek fertőződtek. Csupán az utolsó fertőzött született 1969 előtt, tehát akkor, amikor még nem volt kötelező a kanyaró elleni oltás. Ebből következik, hogy a 49 évesnél idősebbek nagy valószínűséggel nincsenek beoltva kanyaró ellen. Viszont jelentős részük kaphatott a múltban kanyarót, s mivel kigyógyultak, szervezetük automatikusan immunissá vált a fertőzéssel szemben.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »