Az Iszlám Állam lőtte le az orosz utasszállítót?

Az Iszlám állam dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya szombaton Twitter-üzenetben közölte, hogy katonái lőtték le a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító repülőgépet. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a terrorszervezetnek nincsenek olyan eszközei, amelyek képesek a repülési magasságig feljuttatni egy rakétát.

Egy Egyiptomból Oroszországba tartó orosz polgári repülőgép zuhant le a Sínai-félszigeten szombaton. Az egyiptomi kormány közleménye szerint 214 orosz és három ukrán utas tartózkodott a gépen, senki sem élte túl a katasztrófát. Egyiptomi biztonsági források a nap folyamán annak a véleményüknek adtak hangot, hogy műszaki probléma okozhatta a légi szerencsétlenséget. Az AFP francia hírügynökség által megkérdezett több katonai forrás is úgy vélte, hogy az Iszlám Állam egyiptomi szárnyának a felkelői, akiknek a Sínai-félsziget északi része a fellegvára, nem rendelkeznek olyan rakétával, amely képes lelőni egy kilencezer méter magasan haladó repülőgépet. Nem zárták ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy pokolgép lehetett a gép fedélzetén, vagy akkor találta el rakéta, amikor a repülőgép műszaki hiba miatt leszálláshoz készülődött.

A Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó járat egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le a Sínai-fészgite középső részén, a tengerparti el-Arístól délre, Haszana város környékén. Kairói repülőtéri források szerint mielőtt az Airbus eltűnt volna a radarképernyőkről, a pilóta engedélyt kért a legközelebbi repülőtéren való leszállásra, mert rádiókapcsolata korábbi megszakadása miatt ezt szükségesnek tartotta. 23 perccel a felszállás után teljesen megszakadt a kapcsolat a géppel, amely ekkor már 11 ezer méter (más források 9000 méter) magasan repült.

Kizárt, hogy az Iszlám Állam volt

Hírdetés

Az Iszlám Állam félhivatalos hírügynökségeként működő Aamaq honlapon is közzétett hírben az dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget az orosz utasszállító lezuhanásáért. „Az Iszlám Állam harcosai képesek voltak lelőni a Sínai-tartományban egy orosz repülőgépet, amely több mint 200 orosz keresztes lovagot szállított. Valamennyien meghaltak” – olvasható a Twitter-üzenetben, amelyben azt is közölték, hogy a támadás Oroszország több tucat halálos áldozatot követelő szíriai beavatkozásának megtorlása volt. A dzsihadista milícia tavaly októberben végrehajtott, több mint harminc katona halálát okozó egyik merénylete óta a Sínai-félsziget északi részének térséget az egyiptomi hatóságok katonai övezetté nyilvánították. Júniusban az IÁ egyiptomi szárnyának fegyveresei rakétákat lőttek ki az ENSZ-békefenntartó missziója által használt egyik repülőtérre a Sínai-félszigeten.

„Szinte kizárt, hogy ők voltak” – ezt már Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő mondta a Hír TV-nek. Hangsúlyozta, a terrorszervezetnek nincsenek olyan eszközei, amelyek képesek a repülési magasságig feljuttatni egy rakétát. Úgy látja, sokkal inkább egy propagandáról van szó. „Az iszlám állam is propaganda géppel rendelkezik, a saját híveivel is ezt akarják elhitetni, hogy képesek felvenni a harcot az oroszokkal. Így próbálják saját hatalmukat és erejüket demonstrálni” – így Tálas Péter.

Mivel a gép pilótája műszaki problémát jelentett, majd megpróbált kényszerleszállást végrehajtani, ezért Pető György pilóta szerint is kizárható, hogy merénylet történt volna.

Putyin mentőalakulatot küld a helyszínre

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte egy mentőalakulat küldését a Sínai-félszigetre – jelentette be a Kreml. A mentőalakulat küldése Vlagyimir Pucskovnak, a rendkívüli helyzetek minisztériuma vezetőjének a feladata az egyiptomi hatóságokkal való együttműködésben. Előtte Putyin megbízta Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt, hogy a katasztrófa kivizsgálására alakítson állami bizottságot. Az orosz hírügynökségek jelentése szerint Makszim Szokolov közlekedési miniszter is a katasztrófa helyszínére utazik. Putyin részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, és arra kérte a kormányt, hogy „nyújtson nekik segítséget”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »