Az izraeli hadsereg kész máshol is fellépni a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg kész máshol is fellépni a Gázai övezetben

Izrael csapást fog mérni a "terrorszervezetekre" a Gázai övezetben, ha a terület határánál folytatódni fognak az erőszakos cselekmények – figyelmeztetett szombaton Ronen Manelis, az izraeli hadsereg szóvivője.

Pénteken palesztinok tízezrei tartottak nagyszabású tüntetéseket a Gázai övezet és Izrael határán. A tömeges demonstrációkat az enklávét uraló Hamász radikális iszlamista csoport szervezte, a pénteki megmozdulás a palesztinok tervei szerint egy hathetes tiltakozó kampány első lépése volt.

Palesztin egészségügyi tisztségviselők szerint 15 palesztin meghalt a tüntetők és az izraeli hadsereg összecsapásaiban, és a katonák által leadott éles lövedékek több mint 750 embert megsebesítettek.

A palesztinok a határ mentén gyülekeztek, és köveket, égő autóabroncsokat dobáltak a határ túloldalán álló izraeli katonák felé. A katonák először figyelmeztető lövéseket adtak le a határkerítést megközelítőkre, majd éles lövedékeket használtak.

Ronen Manelis tábornok tagadta, hogy a hadsereg túlzott erőt alkalmazott volna a tüntetőkkel szemben. Állítása szerint a halálos áldozatok valamennyien 18 és 30 év közötti férfiak voltak, akik részt vettek az erőszakos cselekményekben és valamilyen militáns csoporthoz tartoztak.

A gázai egészségügyi tisztségviselők eltúlozzák a sebesültek számát, mert az izraeli katonák által bevetett éles lövedékek legfeljebb többtucatnyi embert sebesíthettek csak meg. A többi sebesülést a tömegoszlató eszközök – köztük a könnygáz – okozta az izraeli hadsereg szóvivője szerint.

Szombaton is már több százan összegyűltek a határtól pár száz méterre sátorokból kialakított táborhelyeken, amelyeket a folyamatos tüntetések kiindulópontjainak szánnak. A Hamász jelezte, hogy folyamatos zavargásokat tervez a határnál egészen május 14-éig, Izrael állam hetven évvel ezelőtti megalapításának napjáig, amely a palesztinok számára a katasztrófa napja (nagba).

Manelis szombaton ismét leszögezte: Izrael nem fogja engedni, hogy áttörjék a Gázai övezetet Izrael területétől elválasztó határkerítést. A szóvivő szerint a Hamász és más gázai fegyveres csoportok arra használják fel a tömegtüntetéseket, hogy támadásokat hajtsanak végre. Ha az erőszak folytatódik,nem tudjuk majd a határterületre korlátozni a tevékenységünket, és fel fogunk lépni ezek ellen a terrorszervezetek ellen más helyeken is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »