Az izraeli rendőri túlkapások csak olaj volt a tűzre

Több száz gyászoló palesztin vonult végig szombaton a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Younis belvárosán. Az emberek vállukon vitték egy fiatal fiú holttestét. Ő is egyike volt, annak a 15 palesztin tüntetőnek, akikre egy nappal korábban tüzet nyitottak az izraeli hatóságok. Összesen mintegy 300 embert szállítottak kórházba, többségüket lőtt sebekkel. A sérültek közt 70 gyermek is van.

– Ezek a békés tüntetők nem jelentettek semmiféle veszélyt se Izraelre, se az állig felfegyverzett katonáira. Bezzeg ők mosolyogva dobtak könnygázt a tömegbe és mindenkire lőttek válogatás nélkül – részletezte Riyad Mansour Palesztina ENSZ küldötte.

Az izraeli vezetés határozottan elutasította a vádakat. A katonaság szerint nem használtak éles lőszert és a palesztin hatóságok túloznak a sérültek számát illetően.

Ez egyértelműen egy lázadás volt és nem békés tüntetés. A Hamász terrorszervezet így próbálta titokban a határra juttatni a harcosait. Nőket és gyerekeket küldtek közéjük, csak, hogy elfedjék a valódi indítékot – magyarázta az izraeli haderő őrnagya.

A Gázát több mint 10 éve irányító szunnita Hamász pénteken kezdte el 6 hetes tiltakozó hadjáratát. A felvonulók egészen a határkerítésig meneteltek, ahol köveket kezdtek el dobálni és gumiabroncsokat gyújtottak fel. Erre válaszul az izraeli hatóságok gumilövedékekkel és éles lőszerrel lőttek a tömegbe és drónokról könnygázgránátokat dobtak az emberek közé.

Euronews


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »