Az MI már azt is tudja, mikor halunk meg

Az MI már azt is tudja, mikor halunk meg

Az MI a páciensek személyes adatai, a kezelésükhöz kapcsolódó információk alapján meg tudja ­jósolni, hogy meddig élhetnek.

Megdöbbentő pontossággal tudja meg­jósolni egy új fejlesztésű mester­séges­inte­lligencia- (MI) algoritmus, hogy mekkora valószínűséggel halnak meg a kórházban kezelt betegek – derül ki a Bloomberg összeállításából. A Google Medical Brain nevű csapata által kidolgozott megoldást két kórházban is tesztelték,

s az egyik intézményben 95, míg a másikban 93 százalékos pontossággal jósolta meg, hogy a kiválasztott betegek túlélik-e a felvételüket követő 24 órát.

Az MI a páciensek személyes adatait, a kezelésükhöz kapcsolódó információkat, valamint rengeteg, eddig nehezen kibányászható adatot – például pdf-fájlokban elrejtett feljegyzések, régi diagramok – dolgozott fel a döntésekhez.

Hírdetés

A Bloomberg egy szemléletes példát is ismertetett arra vonatkozóan, mennyivel pontosabb az új előre jelző megoldás a régieknél.

Az egyik kórházban kezeltek egy előrehaladott mellrákban szenvedő hölgyet, s az eredmények láttán az intézményben használt rendszer mindössze 9,3 százalékos esélyt adott arra, hogy a nő meghaljon, mialatt bent fekszik a kórházban. Majd a Google algoritmusa is megvizsgálta az esetet, és a több mint 175 ezer adat átnézése után már jóval nagyobb, közel 20 százalékos valószínűséget adott annak, hogy a páciens nem hagyja el élve a kórházat, s pár nap múlva meg is halt.

Az új algoritmusról és az általa kínált lehetőségekről a fejlesztők a Nature magazinban is közöltek egy cikket. Talán az egyik legfontosabb előrelépés, hogy az új fejlesztésű MI-algoritmus az eddig használt megoldásoknál jóval hatékonyabban tudja összegyűjteni az információkat a különböző digitális adatbázisokból és az internetről. A szakértők szerint ugyanis a mesterséges intelligencia bevetésének egyik nagy akadálya, hogy az előre jelző modellek kidolgozására szánt fejlesztési idő mintegy 80 százaléka arra megy el, hogy az MI számára értelmezhető formába öntsék az adatokat.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »