Az NGM és a jegybank is 4 százalékos gazdasági növekedést vár

Az NGM és a jegybank is 4 százalékos gazdasági növekedést vár

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is 4 százalék körüli 2017-es GDP-bővülést vár.

A Euromoney gazdasági szaklap Bécsben megrendezett idei, közép- és kelet-európai fórumán Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára azt mondta, a tavalyi növekedési ütem várhatóan elérte a 4,1 százalékot, ami az idén 4,3 százalékra gyorsulhat.

Az NGM prognózisa szerint az államháztartási deficit – az uniós normák szerint – a GDP 2 százalékára várható, szemben a kormány eredetileg tervezett 2,4 százalékos mutatójával. A kedvezőbb deficit mögött szavai szerint egyebek mellett az áll, hogy a munkáltatók és munkavállalók képviselőivel aláírt, hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően magasabb adóbevétele lett a büdzsének, pedig egyes adónemeknél csökkentek is az adókulcsok.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója kiemelte: a jegybank szakértői 4 százalék körüli gazdasági növekedést valószínűsítenek 2017-re, és azzal számolnak, hogy a beruházások 20 százaléknál is nagyobb mértékben bővültek.

A háztartások és az állam beruházásainak jelentős növekedése idén is folytatódik, várhatóan idén szintén kétszámjegyű lesz az ütem. A háztartások fogyasztása a növekedés motorja marad a jövőben, emellett jók a magyar gazdaság export kilátásai is – mondta.

Virág Barnabás megerősítette, az infláció 2 százalék körül alakul a jövőben is, a jegybank által elfogadott 3 százalék körüli inflációs cél 2019 közepére érhető el. Magyarország folyó fizetési mérlege a jövőben is – bár a mostaninál kisebb mértékben – folyamatosan többletet mutat majd, így 2020-ban, vagy azt követően az ország nettó hitelfelvevőből, nettó megtakarítóvá válhat – fejtette ki.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »