Az óceánok felmelegedése csökkenti a halállományt

Az óceánok felmelegedése csökkenti a halállományt

A klímaváltozás következtében felmelegedő óceánokban összeomolhat a táplálkozási lánc, ami végül ahhoz vezet, hogy nem lesz elég halászható hal az emberiség számára – ezt állapította meg egy szerdán publikált ausztrál tanulmány.

Az adelaide-i egyetem kutatói szerint az óceánok emelkedő hőmérséklete miatt a táplálkozási lánc alján lévő algáktól a növényevők és ragadozók felé irányuló energiaáramlás csökken, ami visszaveti a kereskedelmi halászatot.

„Az egészséges táplálkozási láncok fontosak a faji sokszínűség fennmaradása szempontjából és világszerte sok millió ember számára biztosítják a megélhetést. Tudatában kell lennünk annak, hogy a klímaváltozás a közeljövőben hogyan változtatja meg a tengeri táplálkozási láncokat” – mondta el Hadayet Ullah, a tanulmány vezetőszerzője.

A kutatók 12, egyenként 1600 literes tartályt állítottak fel, amelyekben a különböző tengeri élőlények, például az algák, halak, tengeri szivacsok és rákok számára a felmelegedő óceán körülményeit szimulálták. Ezekben a kis ökoszisztémákban fél éven át tartották fenn a várható klímaállapot körülményeit, és ez alatt az idő alatt rögzítették a fajok növekedését, túlélését és termőképességét.

A klímaváltozás növelte ugyan a növények termőképességét, ám ez a főként az apró kékeszöld algák elszaporodását jelentette, de nem segítette a tengeri táplálékláncot, mivel ezek az algák túlnyomórészt ehetetlenek, a növényevők nem fogyasztják őket – ismertette a kísérlet eredményét a tudós.

A tanulmányt ellenőrző Ivan Nagelkerken, az ökológiai és környezeti tudományok professzora további kutatásokat lát szükségesnek. Ahhoz, hogy a klímaváltozás következtében a tengeri táplálkozási láncban bekövetkező változásokról helyes kép rajzolódhasson ki, még összetettebb és valósághűbb megközelítésre lesz szükség – mondta az ausztrál professzor.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »