Az olaszok azonnal megtámadták a holland bejelentést

Az olaszok azonnal megtámadták a holland bejelentést

Az idáig Londonban működő Európai Gyógyszerügynökség új székhelyéről az uniós szakminiszterek novemberben döntöttek. Az egyenlő számú szavazatot kapó Amszterdam és Milánó között végül sorshúzás döntött a holland város javára. Most Olaszország azért kéri a döntés érvénytelenítését az Európai Bíróságon, mert a holland hatóságok csak utólag közölték, hogy 2019 novemberéig ideiglenes központban helyezik el a gyógyszerügynökséget – írta Twitteren a luxembourgi székhelyű bíróság.

Az Európai Bírósághoz fordult szerdán Olaszország a jelenleg még Londonban működő, de az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépése (Brexit) miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Amszterdamba telepítéséről szóló döntés érvénytelenítése érdekében.

A luxembourgi székhelyű bíróság arról számolt be a Twitteren, hogy Olaszország és Milánó közös beadványt nyújtott be, melyben a Brexit után bennmaradó tagállamok kormányainak novemberi határozatának megsemmisítését kérte.

A brit fővárosban működő uniós ügynökségek – az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság – új székhelyéről a huszonhetek szakminisztereinek novemberi tanácsülésén döntöttek.

Olaszország arra hivatkozva próbálja felülvizsgáltatni a határozatot, hogy a holland hatóságok hétfőn közölték, először ideiglenes központban helyezik majd el az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős ügynökséget, az új székhely ugyanis csak később, várhatóan 2019 novemberében fog elkészülni.

– jelentette ki Paolo Gentiloni olasz kormányfő a helyi sajtó hírei szerint.

Az olasz hatóságok pedig kedden hangsúlyozták, hogy akár most azonnal is képesek lennének elhelyezni Milánóban a szervezetet.

Az EMA befogadásáról szóló szavazáson Amszterdam és Milánó került be a harmadik fordulóba, szavazategyenlőség miatt azonban sorshúzással kellett dönteni, s végül a holland főváros került ki győztesen.

A költözés a jövő év elején fog indulni, a szervezetnek ugyanis a britek várható jövő márciusi távozásának pillanatában már meg kell kezdenie működését az új helyszínen.

Az évi 300 millió eurós költségvetésű Európai Gyógyszerügynökségnél közel 900 szakértő dolgozik, a szervezet naponta nagyjából száz embert fogad külföldről.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »