Az ORÖ kasszájából kicsalt pénzzel vásárolna szavazatokat a Fidesznek a szervezet elnöke?

Az ORÖ kasszájából kicsalt pénzzel vásárolna szavazatokat a Fidesznek a szervezet elnöke?

Balogh János egy ibrányi rendezvényszervezőt, Tóth Zoltánt akart rávenni arra, hogy “papírozzon le” neki a valóságban soha meg nem rendezett kampányeseményeket, az erre kapott pénz nagy részét pedig juttassa vissza neki. A vállalkozó azonban nem állt kötélnek, a rögzített telefonbeszélgetést pedig eljuttatta a Magyar Nemzetnek. 

A felvétel tanúsága szerint Balogh elképzelése az volt, hogy 

“több településen kellene csinálnunk kampányt papíron. Papíron. Nem kell megcsinálni semmit.” 

A költségeket az ÖRO költségvetéséből,

vagyis közpénzből fedezték volna.

Az ajánlat szerint Tóth három és fél millió forintot kapott volna a soha meg nem rendezett eseményekre, ebből hatszázezret tarthatott volna meg, a többi Balogh zsebébe vándorolt volna. Elsőre félmilliót ajánl, ám, amikor a vállalkozó vonakodott igent mondani, hozzáteszi:

 „Gondold át, figyelj ide, lásd, hogy nem szarrágó vagyok, akkor kapol hatszázat. Tisztán. De hidd el nekem 12 százalékkal csinálják Pesten.” 

Az utolsó mondat arra enged következtetni, hogy Baloghék nem először készültek hasonló akcióra, hiszen jól ismerik a “tarifákat”. Sőt, kiderül az is, hogy az ÖRO elnöke maga is utazott korábban hasonló illegális üzletekben:

„én amikor régen számláztam, áfáért, megmondom őszintén, ugye, akkor még 25 százalékos volt az áfa, akkor én féláfáért áfáztam, nem titok”. 

Balogh a beszélgetés folyamán kitér arra is, hogy bár ő inkább szocialista kötődésű, a mostani választsokon mégis a Fidesz helyi jelöltjét, Vinnai Győzőt támogatja:

 „Hát én nem dumálok mellé, én Győzőt fogom támogatni egyéniben.”  

A felvételen elhangzottak szerint egyébként koránt sem biztos, hogy az elsikkasztani készült összeg egy az egyben Baloghnál maradt volna. A cigány vezető ugyanis megjegyzi:

„Tudod, kell, hogy agitáljam az embereket, mert hivatalosan nem adhatom nekik oda, érted? Nem lehet úgy elszámolni vele.” 

Vagyis Balogh Fidesz melletti voksolásra “agitál” embereket úgy, hogy odaadja nekik azt az összeget, amivel a fenti, törvénytelen módon akar elszámolni. 

Magyarul ezt szavazatvásárlásnak hívják. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »