Az SNS nem elégedett a Smer által javasolt maximális nyugdíjkorhatárral

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a jelenlegi formájában nem támogatja koalíciós partnerének, a Smer-nek, a maximális nyugdíjkorhatár bevezetéséről szóló alkotmánytörvény-javaslatát. A 65 éves korhatár szerintük nem elég ambiciózus – állapították meg a nemzetiek az állásfoglalásukban.

„Az SNS – a Szakszervezeti Szövetség követeléseivel és ennek petíciójával összhangban – kezdettől fogva azt javasolja, hogy a nyugdíjkorhatár a férfiaknál 64 év, a nőknél pedig 63 év legyen” – közölte a párt. 
     

A párt bízik benne, hogy a javaslata elfogadható lesz a koalíciós partnerei számára, és hogy azt az ellenzék egy része is támogatni tudja. „Ha ezt nem fogják tudni alkotmánytörvényként elfogadni, akkor az SNS a maximális határ törvénybe foglalását fogja javasolni” – tették hozzá. Mivel alkotmánytörvényről van szó, ennek elfogadásához legalább 90 szavazatra van szükség, vagyis a kormánykoalíciónak az ellenzék szavazatai is kellenének. 
     

Robert Fico, a Smer elnöke szerdán (május 16.) mutatta be a párt alkotmánytörvény-javaslatát. Eszerint a maximális nyugdíjkorhatár a férfiaknál 65 év lenne, azoknál a nőknél, akik egy gyermeket neveltek fel 64 év, akik pedig legalább két gyermeket neveltek fel, 63 év. 
     

Kovo Emil Machyna, a Szakszervezeti Szövetség (OZ) elnöke üdvözli egy ilyen törvény előkészítését. Elmondása szerint a szakszervezetek azt szeretnék, hogy a maximális nyugdíjkorhatár 64 év legyen, de hajlandóak erről tárgyalni, és kompromisszumot kötni.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »