Az újraegyesítés óta nem volt ilyen kevés német munka nélkül

Az újraegyesítés óta nem volt ilyen kevés német munka nélkül

A vártnál nagyobb mértékben csökkent és újabb történelmi mélypontra süllyedt a munkanélküliségi ráta Németországban januárban.

A német munkaügyi hivatal szerdán közölte, hogy a munkanélküliek száma januárban, a szezonálisan kiigazított adatok szerint 25 ezerrel, 2 millió 415 ezerre csökkent. A munkanélküliségi ráta 5,4 százalékra süllyedt a decemberben mért 5,5 százalékról, ami Németország újraegyesítése, 1990 óta a legalacsonyabb szintet jelenti.

A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy 17 ezerrel csökken a munkanélküliek száma januárban, a munkanélküliségi ráta pedig 5,5 százalékon stagnál.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva viszont 185 ezerrel, 2 millió 570 ezerre emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma, a munkanélküliségi ráta pedig 5,8 százalékra nőtt a decemberi 5,3 százalék után. Az egy évvel korábbihoz képest viszont 207 ezerrel volt kevesebb a regisztrált munkanélküliek száma januárban.

A szövetségi statisztikai hivatal által ugyancsak szerdán közölt adatok arról tanúskodnak, hogy decemberben nőtt a foglalkoztatottság Németországban. Hozzávetőleg 44 millió 480 ezer munkavállalót foglalkoztattak a német gazdaságban, ami az újraegyesítés óta a legmagasabb szám. Tavaly decemberhez képest 642 ezerrel, 1,46 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma. A munkanélküliek száma 1,58 millió volt, százezerrel kevesebb mint egy évvel korábban.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »