Az újrahasznosított selejt

Abszurd fekete humor – ez is felszínre jött a kampányban. Egymásra talált a két tömegbe lövető. Újra – mondhatnánk. 2004-ben ez már megtörtént, akkor egymás „támogatták” a hatalomban – szörnyű kárt okozva az országnak.

A demokrácia szörnyszülöttjei.

„Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel” – jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök 2014 augusztusában a Népszabadság című lap hasábján. Politikatörténeti mondat – óriási hatással. Ugyanis pár napon belül belebukott.

De nem a korrupcióval teli párt.

Hanem az, aki leleplezte a korrupcióval teli pártot – maga a civil kurázsit gyakorló miniszterelnök volt kénytelen jól fizetett utazó nagyköveti posztra visszavonulni, mert rosszul mérte föl a helyzetet. A korrupt pártnak volt akkora ereje, hogy kicserélje őt.

A két selejt akkor talált egymásra először.

Az egyik selejtnek esze ágában sem volt kivizsgálni, hogy a miniszterelnök milyen korrupciós ügyekre utalt. Tíz körömmel ragaszkodott a hatalomhoz: a kormányzati pozícióhoz, amelyben pártja tovább folytathatta azt, amit – Medgyessy szerint – elkezdett.

A selejt keresett egy magához illő selejtet.

És talált: ez utóbbinak éppen elévült adóügyei voltak, emellett egy érdekes lehallgatási jegyzőkönyvben is szerepelt nevének egyik változata: a hivatalos név végére egy i betűt is odabiggyesztett egy kriminális személy.

Ez egyik selejtet sem zavarta.

Egymásra találtak, és összehoztak egyetlen évben: 2004-ben tízmilliárd dollárnyi államadóssá-növekedést. A zseniálisan dilettáns páros elérte, hogy miközben Szlovákia éveken át 8-9 százalékos gazdasági növekedést érjen el, hazánk nulla és egy százalék közöttit produkáljon.

A két selejt soha jóvá nem tehető károkat okozott az országnak.

Azért, hogy a hatalomban pöffeszkedhessenek együtt négy és fél éven keresztül. Még 2006. október 23-án is összeröhögve lövettek a tömegbe, majd juttatták testület elé az előzőleg kékruhások által véresre agyalt fiatal áldozatokat.

Az egyik röhögőt 2010-ben kiselejtezték az emberek.

A másik tovább folytathatta hazudozásait: tudta, hogy amit mond, az nem igaz. Végighazudta az utóbbi hét és fél, nyolc évet. És közben nem csinált semmit, semmit – a hisztériakeltésen kívül, s magába bolondított néhány mentálisan sérültet.

Most pedig magához rendelte a kiselejtezettet.

Nem tudni, miképpen tette érdekeltté ebben, mindenesetre együtt szónokoltak a híveknek: a selejt, és a kiselejtezett, de újrahasznosított politikus. Utóbbi nem arról híres, hogy karitatív alapon nyerít, noha magamutogatási vágya olthatatlan.

A két selejt most együtt szennyezi a demokráciát.

Tovább akarják folytatni a hazugságpolitikát, a viperával való ütlegelést, a fejmagasságban való tömegbe lövetést, a kiárusító privatizációt, a családok megnyomorítását, az újságírók megfélemlítését, a lakájok busás megjutalmazását – az adófizetők pénzéből.

Nagy próbatétel a demokrácia előtt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »