Az ukránok felrobbantottak egy lengyel buszt

Hétfőn az UNIAN ukrán hírügynökség számolt be arról, hogy ismeretlenek felrobbantottak egy bombát az egyik szálloda előtt leparkolt lengyel turistabusz alatt. Az eset a hétvégén a nyugat-ukrajnai Lembergben történt.

A jelentések szerint a busszal 23 lengyel turista érkezett Ukrajnába, a detonációban szerencsére nem sérült meg senki sem, ugyanis a robbanás pillanatában a buszban senki sem tartózkodott. A jármű a detonáció során azonban súlyosan megrongálódott.

Az ukrán külügyminiszter elítélte az incidenst, szerinte a támadást azzal a céllal követték el, hogy viszályt szítsanak Ukrajna és a vele szomszédos Lengyelország között. A lengyel külügyminisztérium az UNIAN jelentése szerint sajtóközleményben fejezte ki aggodalmát a történtek miatt.

Hírdetés

A két ország között korántsem felhőtlen a viszony, hiszen elsősorban a XX. századi történelem egyes epizódjainak eltérő megítélésében teljesen más állásponton vannak. Kijev idén áprilisban leállította az ukrajnai lengyel tömegsírok feltárását, azt követően, hogy a délkelet-lengyelországi Hruszowicében lebontották az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) 1994-ben – a lengyel hatóságok szerint törvénytelenül – emelt emlékművét.

Varsóban komolyan felháborodtak azon, hogy Volodimir Vjatrovics, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője illegálisnak nyilvánította a Kijev melletti Bikovnya faluban létesített temetőt. A lengyel és az ukrán elnök tanácsadói november közepén tartott krakkói tárgyalásukon előzetes egyezségre jutottak a második világháborús ukrajnai lengyel tömegsírok feltárását illetően.

(MTI)

 


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »