Az uniós parlamenti patkót is átrendezi a Brexit

Az uniós parlamenti patkót is átrendezi a Brexit

Az Európai Parlament létszáma 751-ről 705-re csökken azt követően, hogy az Egyesült Királyság kiválik az Unióból. A fennmaradó helyek egy része a jövőben csatlakozóké lesz – így döntött az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése szerdán.

A Parlament szerdai döntése alapján a Brexit következtében megüresedő 73 helyből 46 tartalékban marad, amelynek egy részét vagy az egészét az újonnan csatlakozó országok között osztják majd szét.

A fennmaradó 27 volt brit képviselői helyet az aránytalanul kevés képviselővel rendelkező 14 tagállam között osztják szét.

Franciaország és Spanyolország jár a legjobban a helyek újraosztásával, mindkét állam öttel több képviselőt küldhet az EP-be. Olaszország és Hollandia 3-3, Írország pedig két új mandátumot szerezhet majd. Kilenc további uniós tagállam jut 1-1 extra mandátumhoz.

Magyarország változatlanul 21 képviselői helyet kap.

Az új elosztás csak az esetben lép életbe, ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból. Egyébként a Brexit-folyamat lezárultáig a jelenlegi létszámmal működik tovább a Parlament.

Az Európai Tanács határozatát 566 szavazattal támogatta a Parlament, 94 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett.

Az Európai Parlament új összetételét még jóvá kell hagynia a Brüsszelben június 28-29-én összeülő Európai Tanácsnak. A döntés az Unió hivatalos lapjában történő megjelenését követő napon lép életbe.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »