Az ünnepek alatt ellepik az közutakat a rendőrök

Az ünnepek alatt ellepik az közutakat a rendőrök

Az ünnepek jóval több rendőr lesz az utakon, mint azt megszokhattuk. Az ok egyszerű: ilyenkor jóval több az autó, és ezzel párhuzamosan több a felelőtlenül vezető sofőr is. Húsvétkor jellemzően az ittas vezetés a leggyakrabban előforduló szabálysértés. A rendőrség szerint az alkoholos befolyásoltság alatt lévő sofőrök számát tekintve a húsvéti ünnepek a legrosszabb időszakok közé tartoznak.

Vasárnap és hétfőn zajlik az egyik része annak az országos akciónak, amelynek a célja a sofőrök felelősségérzetének növelése az alkoholfogyasztás kapcsán.

Alkoholos befolyásoltság alatt a sofőr elveszti az önkontrolt, rosszul méri fel a körülményeket, hosszabbítja a reakcióidőt. A Közlekedésrendészet elmondása szerint az alkohol mértékének növekedésével egyenes arányban emelkedik a baleset okozásának valószínűsége.

0,5 ezrelék véralkoholszintnél 100 százalékkal nagyobb a balesetokozás valószínűsége, mint egy józan sofőrnél. 0,8 ezreléknél a baleset bekövetkeztének esélye egycsapásra a négyszeresére emelkedik.

Ha iszik, ne vezessen

 

Az akció neve Felelősség napja, amit a rendőrség a Sorgyártók Szövetségével és a Közlekedésrendészettel közösen szervezi.

A rendőrök különösen figyelni fogják a sebességhatár betartását, az alkoholfogyasztás tilalmának betartását. A közúti ellenőrzések helyszíneit állítólag úgy választják meg, hogy a „hatékonyan és megfelelően” közlekedőket védjék.

Figyelni fogják a gyalogosokat is, különös tekintettel azt, hogy az átkelőknél jelzőlámpák jelzéseinek megfelelően közlekednek-e.

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »