Az USA vallási viszályt szítana Szíriában

Az USA vallási viszályt szítana Szíriában

Az Egyesült Államok török kérésre „szunnita” fegyvereseket képezne ki Szírián belül.

A The Wall Street Journal című amerikai lap kedden közölt cikkében, jelent meg a hír hogy a Pentagon mérlegeli a felvetést.

Az amerikai-török támogatást élvező „szunnita” hadsereghez nem csak szírek csatlakozhatnának, hanem más arab és muszlim országból is beléphetnek a szunnita hívők.

Ha Washington erre rábólintana, akkor egy nemzetközi szélsőséges és nem szunnita hadsereget fegyverezne fel és bocsájtaná a török hadsereg szolgálatába.

Bár a török vezetés szerint a Szíriával közös határának védelmére használná a „szunnita” hadsereget, valójában a Törökországgal határos szíriai területeket mentesíteni akarja a vallási és etnikai kisebbségektől. Az újonnan alakuló szélsőséges szervezet csak folytatná a már meglévő terrorszervezetek támadásait a keresztény és más muszlim közösségek ellen.

A The Wall Street Journal meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva közölte, hogy Barack Obama elnök kormányzata régóta fontolgatja, hogy valamilyen formában részt vesz Törökország déli határainak biztonságossá tételében.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »