Az utolsó vacsorára emlékezik a keresztény világ

Rómába több mint 1 millió hívőt várnak a nagyheti ünnepkörre és húsvétra. Az olasz hatóságok terrortámadásoktól tartva rendkívül szigorú ellenőrzést vezettek be erre az időszakra. Idén a húsvét egybeesik a zsidó pészah ünnepével, amely az egyiptomi fogságból való kiszabadulás ünnepe.

A napokban több embert is elfogtak terrorizmus gyanújával. Egy marokkói származású férfit Torinóban, még szerdán. A 23 éves, egyébként olasz állampolgár a hatóságok szerint az interneten toborzott harcosokat terrortámadásokhoz, és maga is kamionos gázolásra készült. Csütörtökön pedig 5 személyt, köztük négy tunéziait vettek őrizetbe. Ők az olasz ügyészség szerint kapcsolatban állhattak a 2016-os berlini kamionos merénylet elkövetőjével.

Róma belvárosában, a Szent Péter tér köré biztonsági zónát alakítottak ki az esetleges támadások megakadályozáséra. A zöld zónába a nagyhét alatt nem lehet behajtani teherautóval. Az olasz fővárosban tízezer rendőr szolgál.

A Vatikánba és Rómába ezúttal is zarándokok millióit várják a kereszténység legnagyobb ünnepére. Ilyenkor rendszerint megtelik az örök város.

A húsvéti ünnepkör nagycsütörtökön délelőtt az úgynevezett krizmaszentelési misével kezdődik. Ezen a szertartáson a székesegyházakban a püspökök megáldják a keresztelendők és a betegek olaját, valamint a krizmát, amelyet bérmáláskor használnak.

Az esti misén az utolsó vacsorára emlékeznek a hívek, valamint arra is, hogy egykor Krisztus – szeretetének jeléül – megmosta tanítványai lábát. Ferenc pápa idén megint rabok lábát mossa meg, és a római börtön foglyai előtt mutatja be a nagycsütörtöki szentmisét. Ezen a szertartáson hallgatnak el a templomok harangjai, és csak a nagyszombati feltámadáson szólalnak meg újra. Nagypénteken pedig Jézus kereszthalálára emlékeznek a hívek. A Római Colossueumnál százezreket várnak a katolikus egyházfő által vezetett Keresztútra.

Közben Jeruzsálemben is az előkészületeket végzik. A húsvét idén egybeesik a zsidó pészah ünnepével, amely az egyiptomi fogságból való megszabadulás ünnepe. Ilyenkor minden kovászos élelmiszert el kell távolítani a lakásból és az ételeket a pénteken kezdődő pészahra előkészített edényekben szabad főzni.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »