Azonnal bezárták és 2041-ig titkosították a NATO titkos hadseregét bemutató kiállítást

Azonnal bezárták és 2041-ig titkosították a NATO titkos hadseregét bemutató kiállítást

RUSSIA TODAY

1978-ban gyászolták az akkor meggyilkolt Aldo Moro olasz miniszterelnököt. Egészen máig tart a gyanú, hogy a gyilkosságban benne volt a keze a Gladio tagjainak.

Itt van a Wikipedia magyar szócikkének eleje a Gladióról:

A Gladio hadművelet (olaszul: Operazione Gladio) egy fedőnév, amely az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) “maradj-hátra” művelete volt Olaszországban a hidegháború alatt. Fő célja az volt, hogy fegyveres ellenállást kezdeményezzen, ha a Varsói Szerződés megtámadná és elfoglalná az országot. Noha a Gladio a NATO “maradj-hátra” szervezeteinek elsősorban olaszországi részére utal, a Gladio hadművelet nem hivatalosan érvényes az összes hasonló akcióra. Maga a Gladio név a latin gladius olasz formája, és római rövidkardot jelent. Maradj-hátra műveletek több NATO-tagállamban és semleges országban is indultak.[1]

Az amerikai CIA szerepe a Gladióban és tevékenységeinek kiterjedése a hidegháború alatt, valamint bármely kapcsolata a késő hatvanas évektől Olaszországban történt terrorcselekményekhez vita tárgya. Csak Svájc és Belgium kezdeményeztek parlamenti vizsgálatot ez ügyben.

Hírdetés

Svájcban most megnyitottak egy kiállítást a NATO Gladio titkos hadseregének ottani tevékenységéről. Majd a nyitás után közvetlenül hirtelen bezárták és azt titkosították 2041-ig.

Hivatalosan az USA a Gladio programot Európában a hatvanas években bezárta.

Ennek ellenére legalább 1990-ig annak struktúrái még számos európai országban megmaradtak.

www.lovasistvan.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »