Bajba kerülhet a Huawei

A ZTE Corp után a Huawei is gyanúba került az Egyesült Államok Iránnal szembeni szankcióinak megsértése miatt – írta a Wall Street Journal. A hírre eladási hullám söpört végig csütörtök reggel a sanghaji tőzsdén.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot folytat azzal a gyanúval kapcsolatban, hogy a Huawei kínai informatikai, mobil távközlési berendezésgyártó és szolgáltató megsértette az Iránnal szembeni amerikai szankciókat.

Erről a The Wall Street Journal című lap számolt be, amely szerint, ha beigazolódik a gyanú, komoly következményei lehetnek a kínai cégre nézve.

A hírre összerezzentek a kínai távközlési cégek, amelyeknek részvényei csütörtökön komoly mínuszban zártak, és emiatt a sanghaji értéktőzsde irányadó mutatója 1,35 százalék, a hongkongi börze vezető indexe pedig 1,17 százalék gyengüléssel fejezte be a napot.

Hírdetés

Az Irán elleni amerikai szankciók megsértése miatt a napokban az amerikai kereskedelmi minisztérium hét évre tiltotta meg, hogy amerikai cégek alkatrészeket szállítsanak a kínai ZTE Corp mobil távközlési berendezésgyártó vállalatnak.

Előzőleg a ZTE bűnösnek vallotta magát tavaly egy texasi szövetségi bíróság előtt az Irán ellen elrendelt amerikai szankciók megsértésében azzal, hogy amerikai technológiát és termékeket adott el Iránnak.

Egészen pontosan arról van szó, hogy a ZTE az amerikai embargót megszegve amerikai cégektől vásárolt alkatrészeket szerelt be saját készülékeibe, és úgy értékesítette azokat Iránnak. A szóban forgó készülékek mintegy 25-30 százalékban tartalmaztak amerikai alkatrészeket.

A Huawei tavaly 92,5 milliárd dollár, az előző évinél 15 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 7,3 milliárd dollár adózott eredményt ért el.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »