Balog: a világ nagy bajaira nem megoldás a migráció

Balog: a világ nagy bajaira nem megoldás a migráció

BUDAPEST. A világ nagy bajaira nem megoldás a migráció – mondta Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere hétfõn Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen Oliver Dashe Doeme maiduguri püspök elõadása elõtt.

A miniszter köszöntõjében hangsúlyozta: nem a migráció, hanem a helyben segítés a megoldás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy "ne tudnánk egymást kölcsönösen befogadni" – tette hozzá.

Balog Zoltán közlése szerint ezért hívott meg a kormány egy ösztöndíjprogram keretében "tanulni vágyó keresztény fiatalokat" Magyarországra. Hozzátette: a programra néhány hét alatt több mint négyszázan jelentkeztek, közülük száz fiatal kezdi meg tanulmányait szeptemberben.

Elmondta, hogy a fiatalok patronálását magyar egyházak vállalták, az ösztöndíjasok kiválasztásában pedig a helyi egyházak voltak a kormány segítségére. Fontos volt ugyanis, hogy a fiatalok valóban az üldözött keresztény közösségekbõl érkezzenek, és majd ezeket a közösségeket erõsítsék hazatérve – tette hozzá a miniszter.

Balog Zoltán szólt arról is, jövõre – reményei szerint – újabb 150 fiatalnak tudnak ösztöndíjat biztosítani. Kitért arra, hogy ez a program kifejezetten keresztény fiataloknak szól, de a Stipendium Hungaricum program keretében több mint háromezer, elsõsorban dél-amerikai, ázsiai és afrikai fiatal tanul Magyarországon, körülbelül felük muszlim.

"Azt szeretnénk, hogy aki Magyarországon tanul, az váljon barátjává Magyarországnak, és amikor visszamegy a hazájába, akkor ne csak a Magyarországon megszerzett tudással segítsen orvosként, mérnökként, informatikusként, hanem ápolja és építse tovább azt kapcsolatrendszert is, amit Magyarországon létre tudott hozni" – fogalmazott a miniszter.

Oliver Dashe Doeme elõadásában kiemelte: Nigériában a Boko Harammal szembeni harcban az egyik legnagyobb ellenségük a korrupció. Mint mondta, már régen legyõzhették volna a terrorszervezetet, ha nem volnának olyan politikusaik, vezetõik, akik hasznot húznak a tevékenységébõl.

Kiemelte: az ország vezetõinek korruptsága miatt a külföldrõl kapott anyagi segítség sokszor nem jut el a leginkább rászorulókhoz. Ezért azt kérte, ha lehet, a támogatást az egyházon keresztül juttassák el Nigériába, hiszen õk azok, akik munkájuk során közel vannak az emberekhez.

Felidézte: épp a Boko Haram tevékenységének kezdetén, nyolc ével ezelõtt lett maiduguri püspök. A terrorszervezet 2014-ben volt a legerõsebb, ekkor 150 ezer embert ûztek el otthonaikból Nigéria észak-keleti részén. Szólt arról is, a terrorszervezet "módszere" az, hogy megöli a férfiakat, a magukra maradt asszonyokat pedig elrabolja és az iszlám felvételére kényszeríti.

Ján Fige¾, az EU unión kívüli vallásszabadságért felelõs különmegbízottja arról beszélt: a vallásszabadság minden emberi szabadságjog lakmuszpapírja, mert ahol azt elveszik, ott minden más emberi jog is sérül.

Rámutatott: a világ országainak negyven százalékában nincs vallásszabadság, és az ezen országokban élõk teszik ki a világ lakosságának 75 százalékát, vagyis az emberiség háromnegyede nem gyakorolhatja szabadon a vallását.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az üldözött keresztények megsegítéséért felelõs helyettes államtitkárság közös programsorozatán üldözött keresztény egyházak vezetõi tartanak elõadást, Oliver Dashe Doeme a hetedik meghívott elõadó volt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »