Bayer Zsolt: Most megvagytok pupákok!

Bayer Zsolt: Most megvagytok pupákok!

Hétfő délután, a választás másnapján megjelent egy cikkünk azzal a címmel, hogy

HOGY LEHETETT ENNYIRE HÜLYE EGÉSZ MAGYARORSZÁG?

A cikk arról szólt, hogy összeszedte azokat a Fidesz-szavazókkal szembeni panaszokat, amik rögtön előkerültek a Fidesz kétharmados győzelme után („milyen emberek élnek itt Magyarországon? Miért nem tájékozódnak rendesen? Tényleg oké nekik ez a migránsos ijesztgetés?”), és elmagyarázta, hogy rengeteg ember nem a butaság vagy a gyűlölet miatt szavazott a Fideszre – hanem mert egész egyszerűen máshogy tájékozódnak. Ha elhangzik valami a tévében, rádióban, akkor nem forrás- és médiakritikával fogadják a híreket, hanem megszokták, hogy ami ott elhangzik, az többnyire igaz. Miért hazudnának a Kossuth rádióban vagy köztévében?

Ennél sokkal részletesebben kifejtette már Földes András, érdemes elolvasni a cikket. Na de az igazán izgalmas rész a cikk megszületése után jött.

A MTVA ezután már úgy interpretálta a sztorit, hogy lehülyéztük az országot. Hozzászoktunk a dologhoz, nem tulajdonítottunk neki nagy jelentőséget. Aztán újra előkerült ez az országlehülyézős vonal egy Lázár János-interjúban, ahol azt mondta a miniszter, hogy „a választás utáni napon nemes egyszerűséggel hülyének nevezték a Fideszre szavazó embereket. Szégyen, hogy a sajtó munkatársai egy magyar állampolgárt a szavazata miatt hülyéznek le.”

Csakhogy ez egyáltalán nem történt meg, de itt már kezdett úgy tűnni, hogy a kormány és a médiája fabrikált magának egy hamis fogódzót, amivel elkezdhetik az Indexet cseszegetni. (Három éve egyébként a Hvg.hu ellen is indult egy ilyen fals minihadjárat, amikor fideszesek kezdtek arról beszélni, hogy szerintük a HVG egy rasszista kijelentést tett egy MTVA-s műsorvezetőre, ezért nem nyilatkoznak nekik.)

És akkor jött a csütörtök este, amikor a híradós Németh Balázs a külföldi lapok választásra adott  reakcióiról szóló összeállítást konferálta fel (itt, 15:32-től). Végül nem maradt ki a pár napos hazugság sem: „Emlékezhetünk rá, hogy itthon szó szerint lehülyézte magyarországot az Index”, majd hozzátette: „erre mondták többen, hogy szánalmas”.

Hogy pontosan kik és mikor, nem tudtuk meg a riportból. Csak azt, hogy borzasztóan rossz a köztévé híradósainak a szövegértelmezési képessége, mert a cikk első három mondatán nem jutottak túl.

Hírdetés

Egy példán keresztül meg is mutatjuk, hogy mi történik.

szilveszteri Bayer show többek közt azzal foglalkozott, hogy Nagy Bandó András tett egy olyan kijelentést, amit most inkább nem írunk le, nehogy holnap azt olvassák majd fel a köztévében. Hallgassuk meg inkább Bayer Zsolt szájából:

 

Oké, és akkor ezután képzeljék el, hogy létezne egy olyan sajtótermék, ami képes lenne az egész sztorit úgy tálalni, mintha Bayer Zsolt állította volna ezt Orbán Viktorról. Bayerről hamarosan elterjedne ez az állítás, sokan ellene fordulnának, főleg azután, hogy az adott média be is mutatott egy hitelesítő videórészletet:

Ez az adott szerkesztőség részéről egy manipulatív és botrányos hazugság lenne – úgy, mint az, ami most az Index cikkével történik.

Egy ilyen helyen biztos, hogy elég figyelmetlen újságírók és szerkesztők dolgoznak, akik nem olvassák alaposan végig a forrásként használt cikkeket. Ráadásul olyan felelőtlenek, hogy napokkal később sem szólnak a kollégáiknak, hogy ezt a hibát talán korrigálni kellene, nem még egyszer bemondani.

A másik lehetőség az, hogy olyan, szándékosan hazudozó emberek dolgoznak ezen a helyen, akik könnyű szívvel manipulálják a tényeket, szolgálják ki valakinek az állandó ellenségkeresésről szóló igényeit, és egyáltalán nem kínos számukra a hírhamisítás sem – de ezt az opciót sokkal nehezebb elképzelni.

Forrás: Bádog – Bayer Zsolt blogja

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »