Beblavýék megteszik, amit Bugárék nem: javasolják az egyéni vállalkozók járulékterheinek csökkentését

Beblavýék megteszik, amit Bugárék nem: javasolják az egyéni vállalkozók járulékterheinek csökkentését

Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő újabb javaslatot terjeszt a törvényhozás elé, amely a mikrovállalkozásként működő egyéni vállalkozók helyzetén kíván javítani. A most alakuló Spolu – občianska demokracia (Együtt – polgári demokrácia) nevű párt alapítója mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ez csak az első a következő két évben tervezett javaslatok sora közül.

Jozef Mihál, az új párt társalapítója arról beszélt, hogy a Közép- és Kelet-Szlovákiában tevékenykedő, kisforgalmú egyéni vállalkozók már jó ideje panaszkodnak a minimális járulékok (szociális biztosítás és egészségügyi biztosítás) nagyságára.

mondta Mihál. Hozzátette, hogy 2012-ben Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter átverte a vállalkozókat, mikor azzal érvelt, hogy azért kell minél több járulékot befizetniük, hogy magasabb nyugdíjat kapjanak. Azóta az egyéni vállalkozók járulékterheit a mindenkori átlagbér 50 százalékából számolják ki.

Richter játékai

Mihál szerint abban van az ellentmondás, hogy Richter bevezette a minimális nyugdíj intézményét is, amire azonban mindenki jogosult, aki legalább az átlagbér 25 százalékából fizetett járulékokat. Vagyis, az egyéni kisvállalkozók a dupláját fizetik be, mint amit a minimálnyugdíj előír.

fogalmazott Mihál. Az ő javaslatuk az átlagbér 30 százalékából indulna ki, miközben ugyanakkora minimálnyugdíjra lesznek jogosultak a vállalkozók, mint most, mikor 50 százalékból számolt járulékokat fizetne be.

foglalta össze.

140 ezer embert érint

Az elmúlt öt évben a szociális biztosítóba fizetendő minimális havi biztosítás nagysága az egyéni vállalkozók esetében 21 euróval emelkedett. A javaslat több mint 140 ezer egyéni vállalkozót érintene.

„A mostani javaslattal azokon az egyéni vállalkozókon szeretnénk segíteni, akiket a törvény diszkriminál: ugyanazt a nyugdíjat a járulékok kétszereséért biztosítja” – mondta a sajtótájékoztató végén Beblavý. Hozzátette, a napokban indítottak egy új tanácsadói weboldalt, a www.vyssiemzdy.sk-t, ahol elsősorban az alkalmazottaknak nyújtanak tanácsot, ötleteket a bevételeik növelésére.

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »