Bécs felől Magyarországra vetik a vigyázó szemüket – idén is migránsmenetektől tartanak

Ugyan Líbiából leginkább a Földközi-tengeren át érkeznek a "menekültek", Ausztriának mégis elsősorban Magyarországra kell figyelnie, és követnie kell a migránsok útvonalának alakulását – jelentette ki Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter kedden Brüsszelben osztrák sajtójelentések szerint.

A tárcavezető hangsúlyozta: a feltartóztatott betolakodók magas száma miatt a tavalyihoz hasonló helyzet kezd kialakulni. Úgy vélte, Ausztriának figyelemmel kell követnie a magyarországi eseményeket.

Az osztrák védelmi miniszter kedden Brüsszelben találkozott Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével, hogy a migránsügyről tárgyaljanak. A találkozót követően Doskozil elmondta: Schulz "nem meglepő módon" az európai megoldást szorgalmazza, vagyis a közös európai menekültügyi eljárást, a megfelelő európai migránselosztást, és adott esetben a migránsok visszatoloncolását. Doskozil egyetértve tárgyalópartnerével aláhúzta: ki kell tartani az európai megoldás mellett. Elmondta ugyanakkor, hogy a találkozón szót ejtettek arról is, hogy mennyire nehéz lesz ezeket a lépéseket megvalósítani.

A Brenner-hágónál május végére, június elejére tervezett lehetséges határzárral kapcsolatban Doskozil úgy nyilatkozott: az adott helyzetet fokozatosan, lépésről lépésre kell megítélni.

Hírdetés

A keddi kormányülést követően Christian Kern, osztrák kancellár az esetleges tiroli határellenőrzéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nincsen drámai szituáció a Brenner-hágónál, de figyelemmel kell követni a kialakult helyzetet.

A tiroli tartományi vezető Günther Platter keddi közlése szerint a Brenner-hágónál érkező illegális bevándorlók létszáma "jelentősen visszaesett", naponta 8-12 migránst tartóztatnak fel. Platter emlékeztetett: május közepén naponta még ötvenen érkeztek illegálisan. A helyzetet figyelni kell, hogy bármely szituációra gyorsan lehessen reagálni – mondta a tartományi vezető, aki szerint szükség esetén a határirányítási rendszert rövid időben belül fel lehetne állítani, hiszen a technikai eszközök már rendelkezésre állnak.

Korábbi osztrák sajtóértesülések arról szóltak, hogy Ausztria határellenőrzéseket vezet be május végétől, esetleg június elejétől a migránsválság miatt a Brenner-hágón. A rendőrség Ausztria a nemzetközi bírálatok dacára már április közepén hozzáfogott a határzár elépítésének előkészületeihez a Brennernél. A döntést széles körben az előretörő szélsőjobboldalnak tett engedményként értékelték a választások előtt. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke korábban "katasztrofálisnak" minősítette a határellenőrzés esetleges bevezetését a Brenner-hágónál.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »