Belereccsent a kínai gazdaság a környezetvédelmi intézkedésekbe

Belereccsent a kínai gazdaság a környezetvédelmi intézkedésekbe

Tizenhárom havi mélypontra lassult a termelői árak emelkedésének üteme decemberben Kínában, ahogy a légszennyezettség csökkentését célzó kormányzati intézkedések visszafogták az ipari termelés bővülését, és ezzel mérsékelték a nyersanyagok iránti keresletet.

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint a termelői árak tavaly decemberhez képest 4,9 százalékkal emelkedtek, ami 2016 novembere óta a legkisebb érték. Elemzők valamivel alacsonyabb, 4,8 százalékos növekedésre számítottak a novemberben mért 5,8 százalékos emelkedés után.

Kína északi részén november közepén kezdődött el hivatalosan a fűtési szezon. A téli szmog csökkentésének érdekében a kormány elrendelte, hogy állítsák meg vagy csökkentsék a termelést egy sor légszennyező vasműben, acélgyárban és más nehézipari gyárban. Ráadásul a háztartások millióit utasították arra, hogy szén helyett gázzal fűtsenek a téli hónapokban.

A környezetvédelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a negyedik negyedévben mind a 28 kínai nagyváros teljesítette a levegő minőségére vonatkozó célokat, de az időjárási körülmények várható alakulása az idei év elején jelentősen megnehezítheti a légszennyezettség elleni küzdelmet.

A vártnál kissé lassabban nőttek a fogyasztói árak is decemberben. Éves összehasonlításban 1,8 százalékos emelkedést mértek, ami bőven a 3 százalékos inflációs célszám alatt van. Elemzők kicsit magasabb értékre, 1,9 százalékra számítottak a novemberben mért 1,7 százalékos éves növekedés után. Havi összevetésben 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Elemzők 0,4 százalékos növekedésre számítottak a novemberi stagnálás után.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Kína a zöld intézkedések sorában az is vállalta, hogy  fokozatosan leállítja a robbanómotoros autók gyártását és kereskedelmét – ez nem csak globális érdek lenne, hanem saját is, hiszen a Time.com által idézett kutatás szerint Dél-Kínában már a lakosság harmada már most is a légszennyezés és a szmog következményeként kialakuló betegségekbe hal bele.

Meglehet, hogy mindez kevés lesz: Mint ahogy arról korábban írtunk, az időszakos korlátozások ellenére Peking a világ legnagyobb környezetszennyezőjének számít, és masszívan hozzájárult ahhoz, hogy 2017-ben ismét növekedhetett a világ szén-dioxid-kibocsátása: a Phys.org cikke szerint idén a a 2016-os szinthez képest 2 százalékkal többet küldtünk a levegőbe a szennyező anyagból.

Hogy milyen elképesztő mértékű szennyezésről beszélünk, arról álljon itt egy adat:

2017-ben a számítások szerint 41 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott az emberiség a levegőbe. Ennek több mint negyedéért, 28 százalékáért Kína a felelős, és a növekedés is nagyrészt az ő „érdemük”.

A kínai termelés ugyanis szépen növekedett, 2016-hoz képest három százalékkal többet füstöltek el. A gyárak ugyanis több terméket állítottak elő, az energiatermelésben pedig a kevés eső miatt visszaesett a vízerőművek hozzájárulása. Ha a globális CO2- kibocsátást nem sikerül a kívánt értékhatár alatt tartani, akkor a globális felmelegedés értéke évtizedek alatt túllépheti a 2 Celsius fokos átlag hőmérséklet-növekedést, ami katasztrofális következményekkel jár majd  a bolygó élővilága számára.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »