Belgiumban bejegyzett domaint használ az Iszlám Állam

Belgiumban bejegyzett domaint használ az Iszlám Állam

BRÜSSZEL. Belgiumban bejegyzett internetes címet használ az Iszlám Állam terrorszervezet szócsövének tartott Aamák hírügynökség – adta hírül szerdán a La Libre Belgique belga napilap.

A lap információi szerint az oknyomozó újságírókból álló Bellingcat brit civil szervezet arról számolt be, hogy a dzsihadista csoport legutóbb szeptember végén jegyeztetett be számítógépek (webkiszolgálók) beazonosítását szolgáló domain nevet Belgiumban.

Mint elmondták, ez koránt sem az elsõ belgiumi bejegyzésû azonosító, ugyanis idõrõl idõre kénytelen újabb neveket vásárolni a terrorszervezet, mivel a hatóságok rendre eltávolítják hírügynökségének weboldalait.

A lap úgy tudja, a DNS Belgium nevû, rendszergazdai feladatokat ellátó vállalat szigorú rendszert vezetett be a domain neveket használók adatainak ellenõrzésére. Amennyiben az adatokat akár a bejegyzést követõen bejelentés nélkül megváltoztatják, vagy elérhetetlenné teszik, weboldalukat és a hozzá tartozó szolgáltatásokat azonnal felfüggesztik. Törvényi szabályozás értelmében ugyanakkor a vállalkozás nem távolíthat el a honlapon közzétett semmilyen tartalmat sem – tették hozzá.

A napilap tájékoztatása szerint a belga szenátus elfogadta a belga alaptörvény módosítását, amely lehetõvé tenné, hogy a hatóságok bírói jóváhagyás nélkül nem csak 24, hanem 48 óráig tarthassanak fogva terrorizmussal kapcsolatosan elõállított gyanúsítottakat.

Az intézkedés része annak a csomagnak, amelyet a szövetségi kormány a Párizsban, 2015 novemberében elkövetett merényleteket követõen hirdetett meg.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter a döntést követõen elmondta, a fogva tartás idõtartamának 48 órára való meghosszabbításának engedélyezése elõtt még meg kell vizsgálni a büntetés-végrehajtási intézetek kapacitásait is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »