Bell átverve érzi magát Bayer kitüntetése miatt

Bell átverve érzi magát Bayer kitüntetése miatt

„Féléves munkáját rombolta le a magyar kormány” egy pillanat alatt – mondta egy zárt fórumon az amerikai nagykövet.

A diplomata kedd délután vett részt egy nagykövetségi rendezvényen, ahol alapvetően a magyar–amerikai kapcsolatokról volt szó. Információink szerint a beszélgetés nagy részében Bell tartotta magát a diplomáciai protokoll szabályaihoz, és nem fogalmazott meg különvéleményt a hivatalos megszólalásokhoz képest. Amikor például a korrupcióról volt szó, csak annyit mondott, hogy az amerikai kormány elkötelezett az átláthatóság, a tiszta üzleti környezet és a korrupció elleni küzdelem mellett, de Bell szerint ebben a magyar civil szféra – konkrétan a Transparency Internationalt említette – is aktív. A magyar demokráciát érintő problémákat sem kommentálta.

A fórum egy résztvevője szerint a nagykövet ugyanakkor indulatosan és láthatóan csalódottan beszélt Bayer Zsolt kitüntetésével kapcsolatban. (A Fidesz-tag publicista még augusztus 20-a alkalmából kapott lovagkeresztet Áder Jánostól, tiltakozásképpen utólag több tucat korábbi díjazott küldte vissza a sajátját a köztársasági elnöknek.) Colleen Bell arról beszélt, hogy hat hónappal korábban kemény munkájába került, hogy „a magyar kormány legfelsőbb szintjeivel” megértesse: az Egyesült Államok számára mennyire fontos az antiszemitizmus elleni fellépés, és akkor kifejezetten megemlítette, hogy „Bayer Zsolt írásait különösen támadó jellegűnek tartja”. „Feltettem a kérdést, hogy vajon ez az ember a magyar kormány véleményét fogalmazza-e meg. A válasz az volt, hogy természetesen nem” – mondta forrásunk szerint az amerikai nagykövet, hozzátéve, az elmúlt időszakban „újra és újra megfogalmazta ezt a véleményét” a magyar kormánynak, a válasz mindannyiszor a már idézett nem volt.

Hírdetés

 Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsoltnak Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI  

A nagykövet szerint ezek után Bayer kitüntetése „nincs összhangban azzal a zéró toleranciával, amit a magyar kormány vállalt” az antiszemitizmussal szemben, és Áder lépése „elhomályosítja azt az eredményt, amit a magyar kormány eddig elért ezen a téren”, és amiről ő maga is pozitív véleménnyel volt, de a lovagkereszt „mindezt lerombolta” a szemében.

A fórumon egyébként részt vett David J. Kostelancik, nemrég kinevezett nagykövet-helyettes is. Az ő szerepe 2017 elejétől különösen fontos lehet a magyar-amerikai kapcsolatokban, mivel diplomáciai körökben továbbra is evidenciaként kezelik, hogy Colleen Bell az elnökválasztásokat követően hazautazik Budapestről. Bár az amerikai nagykövetség a Magyar Nemzet korábbi cikkére úgy reagált, Bell „belátható időn belül” nem készül távozni, az információ továbbra is tartja magát, a kitüntetés körüli diplomáciai botrány erre még rá is erősíthet.

Amennyiben Bell év elején elutazik, szinte biztos, hogy hónapokig nem lesz új kinevezett nagykövet (nem csak az új elnöki adminisztrációnak kell felállnia, hanem az új nagykövet-jelöltek kongresszusi meghallgatása is elhúzódhat – mint történt ez éppen Bell esetében is), így David J. Kostelancik lesz a misszióvezető. Ő korábban többször is dolgozott a moszkvai amerikai követségen, Oroszország szakértőjének számít, és diplomáciai körökben általános a vélekedés, hogy azért küldték Budapestre, hogy közeli rálátása legyen az amerikai diplomáciának a magyar-orosz kapcsolatokra. Ennek jellege több a magyarral szövetséges állam diplomáciáját is aggasztja, beszéltünk olyan nagykövettel is, aki azt mondta, egyik fő feladatának tartja, hogy „kihúzza a magyar kormányt Oroszország veszélyes öleléséből”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »