Bemutatták a gépjárművek e-segélyhívó rendszerét Budapesten

Európai uniós rendelet szerint az áprilistól uniós piacra kerülő gépjárművek csak akkor kapnak típusbizonyítványt, s lehet forgalomba helyezni, ha megvan benne az ecall rendszerhez szükséges fedélzeti egység.

Az e-call.hu szerint naponta 75, évente 30 ezer ember hal meg az európai utakon közlekedési balesetben. Az áldozatok körülbelül egytizede azért veszti életét, mert a segítség nem ér oda időben.

Ezen az arányon szeretne javítani az Európai Parlament idegenforgalmi és közlekedési bizottsága az ecall bevezetésével.

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta: a rendszer automatikusan életbe lép vészhelyzet esetén, ha például a járműben kinyílik a légzsák. Ez esetben automatikusan továbbítják a jármű adatait – többek között GPS-koordinátáit – a 112-es segélyhívó operátorának. Emellett manuálisan, a járműben ülők az ecall gomb megnyomásával is tudják tárcsázni a 112-őt.

Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke azt mondta: a rendszer teljes kiépítésével, a gyors segítségnyújtás révén jelentősen csökkenni fog a halálos balesetek, illetve a súlyos szövődményekkel járó balesetek száma.

Hablicsek Nikoletta, az Országos Rendőr-főkapitányság Ügyeleti Főosztályának vezetője elmondta: a rendőrség által működtetett 112-nél elvégezték az informatikai teszteléseket, s személyi állományt is felkészítették az ecall rendszer használatára.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »