Bencsik András: Tempora mutantur

Bencsik András: Tempora mutantur

Egy hír a napokból: „Olaszország orvoscsoportot küld az Aquarius nevű hajóra, amely 629 migránssal a fedélzetén vesztegel nemzetközi vizeken, és sem Olaszországban, sem Máltán nem engedik kikötni. (…) Közben egy német hajó is felvett 100 migránst, Olaszország ezt a hajót sem engedi majd kikötni.” (Origo)

Egy másik hír: „Magyarország bizonyos értelemben nekünk végzi el a munkát uniós külső határa védelmével, mondta Angela Merkel kancellár az ARD német országos köztelevízióban késő este sugárzott interjúban. Elmondta azt is, hogy veszélyezteti az Európai Uniót, hogy a tagállamoknak még nem sikerült közös álláspontra jutniuk a migráció kezeléséről, ezért minden erejével dolgozik egy új uniós menekültügyi rendszer felépítésén.”

Egy harmadik hír: „Egy kisrepülő Beregsuránynál lépett Magyarország légterébe szombaton éjszaka. Mivel a gép nem vette fel a kapcsolatot a polgári légiforgalmi irányítással, ezért a NATO Integrált Légivezetési Központja riasztotta a Magyar Honvédség egyik Gripen repülőjét. A Gripen a kisrepülő fölé érve kieresztette a fedélzeti infracsapdáját, ezeket a tűzijátékra emlékeztető fényesen villogó rakétákat, így adva tudtul érkezését. A határsértő repülő pilótája ezután többször irányt változtatott, majd hajnali fél egy előtt néhány perccel Beregdarócnál elhagyta a magyar légteret, és visszarepült Ukrajnába.” Az eset emlékeztet az év elején történtekre, amikor egy másik kisrepülőgép repült át éjszaka a határon, és landolt Kállósemjén határában. Akkor a pilóta elmenekült, magára hagyva a nyolc vietnami és három afgán illegális bevándorlót. Vajon most kik lapulhattak a kisgépben?

Még el sem ült a rémület az iraki migráns által Németországban megerőszakolt és meggyilkolt Susanna Feldman halála kapcsán, amikor Szeged város önkormányzatának levele bukkant fel a Pesti Srácok hasábjain, amit óvónőknek írtak még májusban. A levél arról szól, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a Soros-féle Menedék Egyesület közreműködésével érzékenyítő tréninget tart helyi óvónők számára „Migráns gyerekek az óvodában – Interkulturális kompetenciafejlesztés” címmel. A megnevezés már önmagában árulkodó, és arra utal, hogy bevándorló gyerekek befogadására és elhelyezésére készül az önkormányzat. Ráadásul ezt a tevékenységet, vagyis az óvónők agymosását a levél „jógyakorlatnak” nevezi. Vajon mi lehet a „rosszgyakorlat”? Ha az óvónők a magyar gyerekekkel foglalkoznak?

Hírdetés

De Botka és „interkulturális” csapata szerencsére eléggé egyedül van a térségben. Matteo Salvini olasz belügyminiszter például ekképpen értékeli a jógyakorlatokat: „a Földközi-tengeren vannak olyan hajók, amelyek Hollandia, Spanyolország, Gibraltár és Nagy-Britannia lobogója alatt állomásoznak, jelen vannak német és spanyol civil szervezetek, miközben Málta nem fogad be senkit, Franciaország a határon elutasítja a bevándorlókat, Spanyolország pedig fegyverekkel védi a határait. Mától Itália nemet mond az emberkereskedelemre… Ebből elég! Az emberi életek megmentése kötelesség, de az, hogy Olaszországot menekülttáborrá változtassák, nem az. Olaszország ezúttal nem fog engedelmeskedni. Nemet mondunk.”

Már 16 olyan európai uniós tagország van, amely jelen formájában nem tartja elfogadhatónak a migránskvótákat. Köztük Németország és Hollandia is. Tempora mutantur et nos mutamur in illis. Változnak az idők, és mi is változunk. Mondjuk, mi nem annyira. Inkább a nyugat-európaiak.

Bencsik András – www.demokrata.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »