Beperelte egy amerikai tornászlány a Károlyi házaspárt

Beperelte egy amerikai tornászlány a Károlyi házaspárt

Szexuális zaklatás eltussolása és kegyetlen bánásmód vádjával perelte be az amerikai tornasportot nagyhatalommá fejlesztő Károlyi Bélát és feleségét, Mártát egy korábbi válogatott amerikai tornászlány – adta hírül hétvégén a tengerentúli sajtó.

karolyi hazaspar archiv_b

A 24 éves felperest képviselő ügyvédi iroda közleménye szerint a sportoló az erdélyi származású edzőházaspár texasi birtokán létrehozott és ott azóta is működő edzőközpontban szexuális bántalmazás áldozatául esett, de a Romániából 1981-ben emigrált sikeredzők szemet hunytak a több panasz után 2015-ben menesztett csapatorvos, Larry Nassar tettei felett.

„Ügyfelünk is áldozata az amerikai tornászcsapat volt orvosának. Annak a Larry Nassarnak, aki nyilvánosan elismerte, hogy rendszeresen alkalmazott kiskorú lányokon hüvelyi behatolással járó kezelést. A felperes szerint Károlyi Béla és Márta egy rettegéssel és megfélemlítéssel társuló mérgező környezetet alakítottak ki a ranchen, ami tökéletes volt ahhoz, hogy Nassar visszaéljen az ügyfelünk és több más gyermek helyzetével” – nyilatkozta John Manly, az áldozat egyik ügyvédje.

Hírdetés

Az október 26-án keltezett és a California állam Los Angeles-i legfelsőbb bíróságánál másnap iktatott hatvanoldalas vádiratban Károlyiéknak felrótták a testi és lelki fenyítéseket is. A felperes szerint a szakemberek megütötték és megkarmolták az ott felkészülő gyermekeket, ráadásul még azok szüleit is testi fenyítésre biztatták, miközben megtiltották nekik, hogy velük beszéljenek. Rendszeresen átkutatták a kiskorúak szobáit, hogy az ott elrejtett ételt elkobozzák, trágár szavakat használtak, betegen is edzésre kötelezték a tornászokat, és társaik előtt fehérneműre vetkőztetve szégyenítették meg őket a testfelépítésük miatt. A vádirat szerint Nassar mindezt kihasználta, a birtokon edzőtáborozó fiataloknak tiltott édességet és ételt csempészett, hogy utána a bizalmas barát szerepében tetszelegve molesztálja őket.

A tengerentúli törvények miatt a felperest megilleti a névtelenség, ezért a Jane LM Doe álnéven említett áldozatról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy 1992-ben született, ezért még kiskorú volt, amikor 2005-ben először meghívást kapott Károlyiék edzőközpontjába. A válogatottnak 2006 és 2011 között volt a tagja. Nadia Comăneci edzője, mint ismeretes, 1981-ben szökött ki feleségével az Egyesült Államokba, ahol azóta már számos elismerést kaptak a sportágban elért történelmi sikereikért. Károlyi Márta az augusztusi Rio de Janeiró-i nyári olimpiát követően vonult vissza a válogatottirányítói tisztségéből, amelyet 2001-ben a férjétől vett át.

A Manly, Stewart és Finaldi ügyvédi iroda szeptemberben egy másik, névtelen tornász ügyében is pert indított Nassar orvosi gyakorlata ellen, az Indianapolis Star szerint pedig további több mint 16 esetben zajlik ellene eljárás Michigan államban. A Michigani Állami Egyetem szeptember 20-án menesztette állásából. Ügyvédje korábban úgy nyilatkozott: védence soha nem tagadta, a rendőrségnek is részletes tájékoztatást adott arról, hogy éveken keresztül használt olyan orvosi technikát, amelyik vaginális penetrációt igényelt, ám ezt szabályosan, páciensei jóváhagyásával tette.

A 24 éves tornász egyébként nem csak az orvost és a Károlyi házaspárt perelte be, hanem az Amerikai Tornászszövetség jelenlegi és volt elnökét, Steve Pennyt és Robert Colarossit, valamint Galina Marinova és Artur Aktopyan magánedzőket is. Vince Finaldi ügyvéd szerint a szövetség, Károlyiék és sokan mások „dollármilliós” birodalmat építettek fel sok fiatal amerikai sportoló bántalmazása és degradálása révén. „Felelősségre kell őket vonni tetteikért, és meg kell védeni azt a több száz gyermeket, aki a tornasportot űzi” – fogalmazott. Az ESPN megkeresésére Károlyi Márta nem kívánt nyilatkozni, a sportági szövetség pedig elutasította a vádakat, és csak annyit fűzött hozzá, hogy a panaszok miatt már tavaly menesztették az orvost, és az ügyet továbbították a hatóságoknak.

Romániában már évtizedek óta közbeszéd tárgya volt, hogy a tornászokat gyermekkoruktól spártai edzőmódszereknek vetetették alá. Mindezt Maria Olaru idén júniusban megjelent könyve is alátámasztotta, amelyben a korábbi világbajnok a válogatott volt sikeredzőiről, Octavian Belluról és Mariana Bitangról állítja, hogy azok testileg és lelkileg bántalmazták a keret tagjait, megütötték, sértegették és megalázták őt. Hasonló panaszt fogalmazott meg 2008-ban Emilia Eberle is Károlyiékról: a korábbi tornász egy interjúban azt állította, hogy a szakemberek hajlamosak voltak megütni a sportolókat, ha azok elrontották a gyakorlataikat. Nadia Comăneci ugyanakkor nem panaszkodott a szakvezetőire, a ´76-os montreali olimpia hőse az Adevărul napilap egy korábbi összefoglalója szerint nem tartotta durvának a módszereket, mert úgy vélte, hogy a sikerért a „megszakadásig” kell dolgozni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »