Berlinben utcanév csere: tűnjön el a gyarmati múlt!

Berlinben utcanév csere: tűnjön el a gyarmati múlt!

/Április 12-i cikk/

A német főváros kínosnak találja, hogy egyeseknek az érzéseit sértheti, ha Afrika német gyarmatosítóira emlékező utcaneveket látnak, és ezért azok cseréjéről döntöttek, adta hírül a vezető francia lap, a Le Monde. A helyükre az országaik függetlenségéért harcoló afrikaiak neve kerül.

Hírdetés

Ez vonatkozik elsősorban Namíbiára, a hol a brutális német megszállás idején (1884-1918) 1904 és 1908 között a herero és nama törzsek több tízezer tagját lemészárolták.

A cserére elsősorban a következő utca/sugárút nevek számítanak: Petersallee (Carl Peters, a német Kelet-Afrika, a mai Tanzánia alapítója; Nachtigal tér (Gustav Nachtigal után, aki 1884-ben annektálta Kamerunt és Togót); Lüderitz utca (Adolf Lüderitz, a német Dél-Nyugat Afrika alapítója.

Helyükre olyan nevek kerülnek, mint például Rudolf Manga Bell, a kameruni függetlenség hőse; Anna Mungunda, a németeknek ellenálló herero törzsbeli nő; Cornelius Frederiks, namai törzsfőnök; Maji-Maji, a német gyarmati hatóságok elleni kelet-afrikai törzsfelkelés (1905-1907) neve.


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »