Bernáth Tamás: ezek a hitelek előrevetítik a jövőt

A Magyar Fejlesztési Bank évente fél-másfél százalék közötti sávban szeretne a magyar gazdaságban többlet GDP-növekedést elérni – mondta az InfoRádiónak az MFB elnök-vezérigazgatója. Bernáth Tamás hozzátette: 2017-ben 0,5 százalékpontnyi GDP-növekedés volt betudható az MFB-csoport tevékenységének.

A tavalyi évben a KKV-hitelállomány bővülésének majdnem ötödét az MFB adta. Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy ez a szám azt mutatja, hogy a bank megtalálta szerepét a magyar gazdaság növekedésének támogatásában.

“Mi úgy is felfoghatók lennénk, mint egy kereskedelmi bank, ami állami tulajdonban van, és kicsit kockázatvállalóbb. Üzleti nyelven úgy is leírható a helyzetünk, mintha egy kifejezetten növekedésre koncentráló bank lennénk.

– mondta Bernáth Tamás, aki hozzátette, ezen keresztül tudják kimutathatóan növelni a magyar GDP-t.

“Van is egy ilyen vállalásunk, hogy 0,5-1,5 százalék közötti sávban szeretnénk évente többlet GDP-növekedést elérni. A mostani számításaink szerint 2017-ben 0,5% tudható be az MFB-csoport tevékenységének” – jelentette ki az MFB elnök-vezérigazgatója.

Egy speciális feladatuk is van, hangsúlyozta Bernáth Tamás:

Az elmúlt hétéves költségvetési ciklusban körülbelül 9000 milliárd forint állt Magyarország rendelkezésére, és ennek több mint nyolc százaléka, mintegy 720 milliárd forint esik ebbe a kategóriába. Ebből kockázati tőke 180 milliárd, a többi pedig vagy egymagában hiteltermék, vagy pedig támogatással kombinált hiteltermék – mondta Bernáth Tamás.

Ez utóbbiak a KKV-hitelezés ötödét tették ki tavaly, és ezek azok, amelyekről most a legismertebb a bank, hiszen az MFB pontok kínálják a 0%-os vagy 1-2%-os hiteleket, amelyek a szakember szerint nagyon komoly lökést adnak a magyar gazdaságnak.

– hangsúlyozta az MFB elnök-vezérigazgatója.

A teljes beszélgetés ma este 6 órától hallhatják az InfoRádió Aréna című műsorában.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »