Betiltanák a Bitcoin-tőzsdéket

Betiltanák a Bitcoin-tőzsdéket

Dél-Korea megelégelte, hogy a kriptovaluták átláthatatlan piaca lehetőséget teremthet az adócsalásra és egyéb bűncselekményekre. Kína, Vietnám és Izrael is szigorítást tervez.

A kriptovalutákkal való kereskedés betiltását fontolgatja a dél-koreai kormány – jelentette be Park Sang-ki igazságügy-miniszter, majd hozzátette: részleteket még nem árulhat el a készülő új törvénnyel kapcsolatban – írja a Reuters hírügynökség. A politikus mindenesetre leszögezte: a tiltás nem légből kapott ötlet, „elegendő egyeztetés” előzte meg a bejelentést a pénzügyminisztériummal és más pénzügyi szabályozókkal. A háttérben az áll, hogy az igazságügy-miniszter szerint aggodalomra ad okot a kriptovalutákkal való kereskedés. A hatóságok attól tartanak, hogy a digitális valuták átláthatatlan piaca lehetőséget teremt az adócsalásra és egyéb bűncselekményekre, így – a Reuters információi szerint – több kriptovalutával kereskedő vállalatot is vizsgálni kezdtek. A dél-koreai tiltás egyelőre csak vázolatlan terv, az elgondolás törvénybe iktatásának folyamata akár hónapokig, évekig eltarthat. Egy ilyen törvény elfogadásához a nemzetgyűlés mind a 297 tagjának jóváhagyására szükség van.

Dél-Korea a Bitcoin és az Ethereum egyik legnagyobb piaca, az igazságügy-miniszter nyilatkozatára hevesen reagált az árfolyam: a Bitcoin ára 21 százalékot zuhant a helyi tőzsdén. Szerdán még 14 676 dolláron jegyezték a kriptovalutát, csütörtökön napközben 13 746 dollárra zuhant.

Az esésben közrejátszhatott az is, hogy a Reuters – egy meg nem nevezett informátorra hivatkozva – arról számolt be, az Egyesült Államok is felléphet a kriptovaluták ellen. A szenátus pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó testülete februári ülésén vitathatja meg az USA legnagyobb piacszabályozó hatóságaival, milyen veszélyeket tartogathatnak a pénzügyi rendszer számára a digitális valuták.

A pénzügyi szakértők egy része már decemberben elkezdett aggódni, hogy lufi lehet a Bitcoin erősödése: a hónap során elérte a 19 ezer dolláros csúcsot is, majd több mint 28 százalékot zuhant. A bizonytalan és átláthatatlan rendszert látva, Dél-Korea és az Egyesült Államok előtt már több ország is lépéseket tett a Bitcoin és egyéb digitális valuták ellen. A kínai jegybank tavaly kijelentette, hogy a Bitcoin nem tekinthető devizának, de magánszemélyek saját felelősségükre és kockázatukra kereskedhetnek vele a továbbiakban is. Az idén pedig a Bitcoin-bányák áramfogyasztásának korlátozására szólították fel a helyi önkormányzatokat. Vietnám és Indonézia a kriptovalutákkal való fizetést tiltja be, Izrael pedig úgy szigorítana, hogy megtiltja a tel-avivi tőzsdén az olyan vállalatok részvényeivel való kereskedést, amelyeknek jelentős érdekeltségük van kriptovalutákban.

Az európai hatóságok egyelőre nem léptek fel a kriptopénzekkel szemben, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke tavaly októberben arról beszélt: nem jelentenek veszélyt a kriptopénzek a gazdaságra, igaz, ez még a nagy év végi Bitcoin-rali előtt volt. A fogyasztókat viszont az uniós és a magyar hatóságok is figyelmeztették már a virtuális valuták veszélyeire.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »